Inledning
Observationshandledningar för amatörastronomer
Vill du bidra med dina expertkunskaper inom amatörastronomin? SAAF drog under hösten 2010 igång ett långsiktigt projekt för att skapa en serie handledningar för både nybörjare och mer avancerade amatörer. Handledningarna ska vara praktiska guider om allt möjligt som en amatörastronom kan göra, vare sig man är observatör, teleskopbyggare eller ”skrivbordsastronom”.
Har du ett specialintresse och erfarenhet av något inom amatörastronomin och vill skriva om detta eller bidra med teckningar eller foton?
Vi söker speciellt efter ivriga och duktiga amatörer som vill hjälpa till med följande observationsämnen: norrsken, meteorer, solen, månen, asteroider och dubbelstjärnor. Vi söker efter astrofotografer som kan skriva om grundläggande och avancerad fotografering med CCD, digitalkameror och webbkameror, fotometri, astrometri, spektroskopi och smalbandsfotografering. Vi letar efter amatörer med praktiskt och teoretiskt handlag som kan berätta om teleskop- och observatoriebyggen i alla deras aspekter, inklusive drivning, monteringar, kollimering, okular, filter och så vidare.
Inom ämnena ockultationer, planeter, kometer, variabler, djuprymd, himmelskunskap, teleskopbygge och teleskopteknik har vi redan identifierat skribenter men vi önskar ytterligare hjälp. Dock har vi inga skribenter inom till exempel det stora fältet astrofotografering när detta skrivs. Vi söker också efter observationer, foton, och teckningar av allting som rör dessa ämnen. Vi ser gärna att arbetet delas bland så många som är praktiskt möjligt och realistiskt. Ingen kan skriva allt!
Redaktionen för Telescopium korrekturläser, faktagranskar, redigerar och sammanställer materialet i en enhetlig och snygg form. SAAF står för alla kostnader för produktion och spridning av materialet i digital och eventuellt tryckt form. Intentionen är att producera dessa handledningar så snart de blir klara.
Tillsammans kan vi förhoppningsvis skapa värdefulla hjälpmedel om amatörastronomi på svenska, skrivna av amatörer, för amatörer och anpassade för användning i den tuffa verkligheten. Allt detta material kommer bli tillgängligt för Sveriges alla amatörastronomer. Var med och hjälp till!
Alla intresserade är varmt välkomna att kontakta undertecknad!
- Johan Warell
- Ordförande SAAF
- Ansvarig utgivare Telescopium
Johwar 26 juni 2011 kl. 22.49 (CEST)