En ljus komet är i antågande och vi hoppas att den bjuder på en fantastisk syn på kvällshimlen från mitten av oktober.

Kan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) bli den ljusaste kometen sedan McNaught 2007 (som nådde mag -5), eller till och med ljusare än så? Eller blir den “bara” ljusare än Hyakutake 1996 och Hale-Bopp 1997, som båda nådde magnitud 0? Ingen vet – den som tittar får se!

Den 8 oktober kl 19.00 håller Solsystemssektionen ett webbcafé om kometen – hur och när kan vi se den från Sverige, hur observerar man den och hur kan man ta foton med kamera på stativ?

Timo Karhula (visuell kometobservatör och sektionsledare för Djuprymdssektionen) och undertecknad håller i detta möte, där du kan ställa alla dina kometrelaterade frågor och få hjälp att komma igång med dina egna kometobservationer.

För att få en möteslänk och delta behöver du vara medlem i SAAF och Solsystemssektionen. För att ange sektionsmedlemskap, logga in på SAAF-webben, klicka på ditt namn till höger i toppmenyn, och sedan på Mina sektioner.

På sektionens webbsidor finns mängder av information om kometobservationer om du vill läsa på innan mötet. Läs gärna Fokus 2, “Att observera kometer”, som du kan nå digitalt via arkivet på webbsidan efter inlogg på saaf.se.

Vi delar mer mötesinformation med alla sektionsmedlemmar dagarna innan mötet.

Välkommen 8 oktober kl. 19.00!

Johan Warell
Biträdande sektionsledare, Solsystemssektionen