Dokumentation av bildobservationer
Skriv alltid in relevant bildinformation i samma fil som planetbilden. Då riskerar aldrig bild och bilddata att separeras från varandra, med risk för att bilden blir oanvändbar.
Med en inskannad visuell observation gjord på en av SAAF:s observationsblanketter är detta redan löst – du laddar helt enkelt bara upp hela den inskannade A4-sidan (använd upplösningen 150 dpi vid skanning) till SAAF:s galleri eller den databas du vill bidra till. Vid uppladdning till galleriet ange en tydlig rubrik så att observationen blir lätt att identifiera och rätt sorterad, t.ex. “Jupiter 21 november 2011”.
Om du vill bidra med ett foto är det viktigt att själva bilden åtföljs av tillräckligt med kompletterande information som ska stå i själva bilden. Du behöver ett enkelt bildredigeringsprogram för att göra detta. Skriv på engelska för att göra vidarebefordran till utländska organisationer enklare! Det gäller även dokumentationen för visuella observationer.
Följande information bör skrivas in i bilden för att den ska få vetenskapligt värde:
- Objektets namn
- Datum (format: 2012 Jan 15 med månaden utskriven i bokstäver)
- Tidpunkt i UT (noggrannhet: 1 min för Mars och Saturnus, 0,1 min för Jupiter)
- Centralmeridinanens longitud (grader, en decmals noggrannhet)
- Teleskopets apertur och typ samt fokalförhållande
- Detektor, filter, projektionslins
- Ditt namn.
Centralmeridianens värde (CM) kan erhållas från planetarieprogram eller den eminenta gratismjukvaran WinJUPOS. Detta program har en funktion för att generera komplett textdokumentation för bilden (Ephemeris > Caption) och kopiera den för inklistring i bilden.
WinJUPOS ger CM-värden för den belysta skivans meridian för Jupiter och Saturnus, och för den geometriska skivans meridian för övriga planeter. Centralmeridianers värden skiljer sig något mellan olika mjukvaror beroende på definition och beräkningssätt. Eftersom WinJUPOS är de facto internationell standard rekommenderas alla observatörer att använda sig av WinJUPOS.
Ytterligare bildinformation som är av värde (men ej kritisk) är
- Objektets diameter (bågsekunder, en decimal)
- Fasvinkel (grader, en decimal)
- Latituden för skivans centrum (grader, en decimal)
- Selenografisk longitud Ls för Mars (grader, en decimal)
- Altitud
- Seeing (0-10 med 10 perfekt)
- Transparens (0-5 med 5 perfekt)
- Observationsort
- Kontaktinfo, t.ex. e-postadress.
Dessa värden kan samtliga erhållas från WinJUPOS, förutom fasvinkel och selenografiska longitud för Mars, som kan hämtas t.ex. från aktuellt pdf-nummer av ISMO:s Communications in Mars Observations (CMO; kostnadsfri). Värderingen av seeing och transparens överrensstämmer med den för visuella observationer. Seeingen skattas lättast genom att studera bilden i ett okular.
Visuella observationsblanketter
- Mars
- Jupiter
- Saturnus
- Beskrivning av observationsblankett för Mars
- Beskrivning av observationsblankett för Jupiter
Att bidra med planetobservationer till SAAF:s bildarkiv
Observationerna samlas på SAAF:s server via galleriet. För att bidra med bilder eller inskannade teckningar till sektionen, gör så här:
- Registrera dig som ny användare av galleriet om du inte redan gjort det.
- Logga in på galleriet (längst upp till höger på gallerisidan)
- När du loggat in kan du om du vill ändra lösenord via “Ditt konto” och sedan “Ändra lösenord” i vänsterspalten.
- Ladda upp en bild (jpeg rekommenderas) genom att gå till galleriets huvudsida och klicka på ditt användarnamn längst ner i menyn i vänsterspalten, klicka sedan på “Lägg till ett foto”.
- På uppladdningssidan hämtar du din bild och ger den en tydlig rubrik som inkluderar objektets namn och datum, t.ex. “Jupiter 21 november 2011”. Välj “Sätt objekttitel från rubrik”. När du angett adresser och rubriker till samtliga bilder klickar du på “Lägg till objekt”.
- Klart! Nu syns din bild i galleriet under rätt huvudrubrik.