Asteroider
Mellan Mars och Jupiter kretsar 100 000-tals asteroider i storlekar från dvärgplaneten Ceres, 1000 km i diameter, och nedåt. Tiotals av dessa kan ses med fältkikare och följas från vecka till vecka på sin långsamma färd över himlen.
Många hundra kan ses visuellt i ett normalstort amatörteleskop, och med CCD-kamera räknas de tillgängliga objekten ned till kring 16:e magnituden i tiotusental. Asteroiderna är stjärnlika prickar i ett teleskop. Det är bara de allra största som Ceres och Vesta som då de står som närmast jorden uppvisar mycket små skivor som kan skönjas i stora amatörteleskop.
Ljuskurvor och rotationsperioder
Amatörastronomen kan göra värdefulla observationer av asteroiders och andra småkroppars fysikaliska egenskaper. Tusentals småplaneter med okända rotationsperioder ligger inom räckhåll för fotometriska tidsserieobservationer med ett 20 cm teleskop.
Inom sektionen finns ett program för att studera ljuskurvor och beräkna rotationsperioder. Detta kan göras med ganska små teleskop (cirka 15 cm och uppåt) utrustade med CCD-kamera och Clear- eller V-filter. Om man har tillgång till fotometriska filter i flera färger kan även asteroidernas spektra studeras, som ger en indikation på deras ytsammansättning.
Mjukvaran MPO Canopus används för att analysera fotometri av asteroider och bestämma ljuskurvor. Efter analysen arkiveras resultaten i CALL och ALCDEF och publiceras i korta artiklar i Minor Planet Bulletin.
För aktiva observatörer kan sektionen tillhandahålla
- V-filter för utlåning
- licens för MPO Canopus.
Resurser på SAAF:s webb
- Ljuskurvefotometri av småkroppar (J. Warell, 2014), en handledning för MPO Canopus.
Externa länkar
- minorplanet.info, resurs för observationer av asteroidljuskurvor.
- CALL, Collaborative Asteroids Lightcurve Link, databas för information om observerade objekt.
- ALCDEF, internationell databas för arkivering av ljuskurvedata.
- Asteroid Lightcurve Data File (MPC), databas för rotationskurveparametrar.
- Small Body Database Browser (JPL), information om småkroppars banor och fysiska egenskaper.
- Minor Planet Bulletin, journal för officiell rapportering av ljuskurvor mm.
- MPO Canopus, mjukvara för reduktion och analys av tidsserieobservationer.
- A practical guide to lightcurve photometry and analysis av Brian Warner (Springer 2006). En tryckt referensbibel, kostnad ca 300 SEK i svensk internetbokhandel.