Amatörastronomiska handledningar
för nyfikna och vetgiriga
Fokus är SAAF:s masterclass i amatörastronomi – genom dem får du lära dig astronomi från grunden. Dessa unika guider till praktisk amatörastronomi fokuserar på specifika ämnesområden berättade av erfarna och namnkunniga amatörastronomer i Sverige. Bland numren hittar du allt från observationshandledningar och utrustningstips för nybörjaren, till mer avancerade introduktioner för den som kommit längre och vill pröva något nytt.
Helt ny under himlen?
Börja med Natt!
Fokusserien spänner över amatörastronomins viktigaste områden och kan vara till god hjälp för såväl nybörjare som lite mer erfarna amatörastronomer. Tekniken utvecklas fort men överlag är Fokusnumren skrivna för att vara tidlösa handledningar. Du som är helt ny under stjärnhimlen kan med fördel börja med att läsa vår nybörjarguide Natt, och snart därefter kan du ta dina första steg i mörkret tillsammans med Fokus.
Alla tiders Fokus
Totalt omfattar serien hela 13 nummer med över 700 sidor praktisk amatörastronomi. Några av dem beskriver hur du kommer igång, andra har ambitionen att göra dig till en bättre observatör. Det finns de Fokus som introducerar stjärnhimlen och de som går mer på djupet. Och så det nummer som grundläggande, men ändå ingående, lär dig att observera olika typer av objekt och de Fokus som går igenom astrofotografins nycklar och hemligheter. Vad mer kan man önska?
Ämnesområden i Fokusserien
Nybörjar-
introduktioner
Nr 1 Att observera genom att teckna
Nr 3 Att observera stjärnhimlen
Nr 11 Att börja med praktisk amatörastronomi
Visuella observationer
Nr 1 Att observera genom att teckna
Nr 2 Att observera kometer
Nr 3 Att observera stjärnhimlen
Nr 4 Att observera variabler
Nr 5 Att observera djuprymden
Nr 7 Att observera planeter
Nr 8 Att observera vårens stjärnhimmel
Nr 9 Att observera Messierobjekten
Nr 12 Att observera månen
Nr 13 Att observera långt
Astro-
fotografering
Nr 6 Att fotografera natthimlen
Nr 10 Att fotografera planeterna
Solsystemet
Nr 2 Att observera kometer
Nr 7 Att observera planeter
Nr 10 Att fotografera planeterna
Nr 12 Att observera månen
Djuprymden
Nr 4 Att observera variabler
Nr 5 Att observera djuprymden
Nr 9 Att observera Messierobjekten
Nr 13 Att observera långt
Köp enskilda exemplar
eller läs alla digitalt nedan
som inloggad medlem
Många av Fokusnumren finns att beställa i tryckt form, se nedan. Förutom att du som medlem i SAAF får ett mycket förmånligt pris på dessa tryckta rariteter, ingår det i ditt medlemskap möjligheten att fritt läsa hela serien digitalt. Du loggar in med hjälp av ditt användarkonto och kan då läsa hela serien i vårt arkiv – klicka bara på framsidorna nedan.
Fokus 1 – Att observera genom att teckna
Författare: Johan Kärnfelt
”Man kan fråga sig hur man på bästa sätt upplever sin plats mitt i universum. Det gäller att låta kroppen känna och skapa, reta sinnena och pressa sin förmåga. Ett sätt att göra detta är att själv teckna ned och berätta vad man ser och upplever. Detta är nog amatörastronomins innersta kärna, att göra det ofattbart stora och ofattbart avlägsna begripligt. Och man kan göra det på något så enkelt – och samtidigt så fantastiskt – som en bit papper.”
- Lär dig att förstå det du ser genom, och bli en bättre observatör, genom att öva på att teckna djuprymdsobjekt med fältkikare eller teleskop
- Kapitel: Konsten att se, Varför ska man teckna, Visuella observationsmetoder, Utrustning, Teckning i praktiken, Efterbearbetning, Resurser, Observationsblankett.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 2 – Att observera kometer
Författare: Johan Warell
”Spänningen med kometobservationer är just dessa objekts oberäknelighet, oavsett om de är ljusa eller svaga. När som helst kan en komet ha ’blossat upp’, tappat sin svans eller tätnat mot centrum. Sådana händelser gör kometer till särskilt intressanta mål. Du kan nämligen själv, när som helst, utföra en viktig observation av en komets fysiska utveckling.”
- En introduktion till visuella observationer av kometer
- Kapitel: Varför observera kometer?, Kometens anatomi och egenskaper, Att observera kometer, ICQ:s rapporteringsformat, Astrometri och fotometri av kometer, Resurser, Observationsblankett.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 3 – Att observera stjärnhimlen
Författare: Anders Wettergren
”En komplett rundvandring på himlen för nybörjare. Årstid för årstid och stjärnbild för stjärnbild ledsagas läsaren mot en grundläggande kännedom om figurer och vägvisare bland stjärnorna. Det här är guiden för dig som vill lära dig stjärnhimlen snabbt, bekvämt och utan krusiduller.”
- En komplett rundvandring på himlen för nybörjare.
- Kapitel: Vår stjärnhimmel, Bra att veta om stjärnor, Vår galax – en bland många andra, Lär känna din natthimmel, Stjärnbilderna kring norra himmelspolen, Stjärnhimlen december – februari, Stjärnhimlen mars – april, Stjärnhimlen augusti – september, Stjärnhimlen oktober – november, Stjärnbilderna synliga från svensk horisont, De ljusaste stjärnorna från svensk horisont.
Fokus 4 – Att observera variabla stjärnor
Författare: Gustav Holmberg
”Det är tämligen riskfritt att påstå att detta utgör den gren av den observationella astronomin där amatören med minst ansträngning kan följa variationen och dynamiken i universum, och även bidra till vetenskapen. Att observera variabla stjärnor är billigt, enkelt, snabbt och högst utvecklande. Det är lätt att komma igång men kan bli ett evigt intresse.”
- Tonvikten ligger på visuella observationer med egna instrument och rapportering av resultaten för arkivering och spridning till andra med samma intresse, både
amatörer och professionell. - Kapitel: Det viktigaste är att börja, Observationsteknik, Rapportering, Variabletyper, Att bygga upp ett variabelprogram.
Fokus 5 – Att observera djuprymden
Författare: Timo Karhula
”Djuprymden är en central del av amatörastronomin. Inom den ryms inte bara de största och minsta objekten på himlen, utan även de vackraste och mest svårfångade. I detaljrikedom är de närmast oslagbara, och det är bara solen, månen och Jupiter som kan tävla med Herkuleshopen,
Orionnebulosan eller Vintergatsbandet i mängden och variationen av synintryck.”
- En introduktion till visuella observationer av djuprymdsobjekt.
- Kapitel: En djup upplevelse, Objekttyper, Observationsförhållanden, Objektens ytljusstyrka, Observationsteknik, Journalföring och rapportering, Observationsprojekt.
Fokus 6 – Att fotografera natthimlen
Författare: Göran Strand och Peter Rosén
”I denna utgåva av Fokus delar vi våra erfarenheter av att vistas ute i den mörka natten och ger tips för att komma igång med nattfotografering med kamera och stativ. Vi går inte djupare in på djuprymdsfotografering utan fokuserar på nattlandskap, både från landet och inifrån storstaden. Vi hoppas att vi lyckas inspirera dig att utforska möjligheterna till nattfotografering där du bor, även om det råkar vara mitt i en storstad.”
- En komplett introduktion och guide för dig som vill komma igång med natthimmelsfotografering.
- Kapitel: Till att börja med, Motiv, Att utvecklas.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 7 – Att observera planeter
Författare: Johan Warell
”En planetobservatör drivs av spänningen att upptäcka hur planeterna ser ut just i natt. Det är nämligen dynamiken som är utmärkande för de mest lättobserverade planeterna, och som skiljer dem från många andra objekt på himlen.”
- En introduktion till visuella observationer av planeterna och månen.
- Kapitel: Varför observera planeterna, Upptäck ditt solsystem, Observera, Teleskop och utrustning, Observationsblankett.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 8 – Att observera vårens stjärnhimmel
Författare: Anders Wettergren
”Våren är den tid på året då vi har bekvämast utsikt mot den intergalaktiska rymden. Några stora stjärnbilder dominerar arenan: Stora björnen, Björnvaktaren, Lejonet och Jungfrun. Bland galaxerna finns förstås också annat att beskåda som ett antal magnifika klotformiga stjärnhopar, spännande dubbelstjärnor, någon enstaka förvirrad planetarisk nebulosa och ett par av de riktigt närbelägna öppna stjärnhoparna.”
- En vägledning till vårhimlens finaste objekt i text, bild och kartor.
- Perfekt för dig som vill börja använda ditt teleskop!
- Kapitel: Inledning, Karta 1, Karta 2, Karta 3, Karta 4.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 9 – Att observera Messierobjekten
Författare: Torbjörn Holmqvist
”Messierobjekten träffar den nybörjande amatörastronomen på ganska snart i sitt intresseutövande. Utan tvekan utgör Messierkatalogen den mest kända listan över djuprymdsobjekt, och är även den som är mest lämpad för lära känna sitt teleskop och sin natthimmel. Det finns förstås konkurrerande listor som Caldwellkatalogen och Herschellistan, men ingen av de övriga innehåller ett så lämpligt urval av objekt som är lättillgängliga för observationer från Sverige.”
- En vägledning till himlens vackraste objekt med små och stora teleskop.
- Karta och guide för ditt eget Messiermaraton!
- Kapitel: Inledning, Sensommarens Messierobjekt, Höstens Messierobjekt, Vinterns Messierobjekt, Vårens Messierobjekt, Den tidiga sommarens Messierobjekt, Messiermaraton, Messierobjekten.
Fokus 10 – Att fotografera planeterna
Författare: Johan Warell
”Planetfotograferingen i dag i mångt och mycket amatörastronomernas arena, både vad gäller producerade bildvolymer och nytänkande inom bildbehandling. Numera tar erfarna amatörastronomer lika bra bilder som professionella astronomer med motsvarande utrustning, och proffsen måste söka sig till de största jordbaserade teleskopen, utanför jordatmosfären eller till närbesök med rymdsonder, för att slå amatörerna på fingrarna.”
- En introduktion till planetfotografering för nybörjaren och mer erfarna.
- Allt om utrustning, mjukvara, tekniker, dokumentation och arkivering.
- Kapitel: Utrustning, Instrument, Generella tips, Upptagning av en filmsekvens, Reduktion av en filmsekvens, Slutredigering av bilden, Bildpresentation, Avancerad bildbehandling i WinJUPOS, Arkivering.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 11 – Att börja med praktisk amatörastronomi
Författare: Johan Warell och Torbjörn Holmqvist
”Det finns mycket att tänka på för att upplevelsen ska bli positiv och som gör att man stegar framåt i rätt riktning. Man kan lära sig mycket av att träffa mer erfarna kollegor, engagera sig i en astronomisk förening, läsa handböcker och recensioner på nätet eller att ställa frågor i diskussionsgrupper. Men mängden information kan bli överväldigande. Det kan vara svårt att veta om man gör rätt val för sig själv eller om man har missat något viktigt som man borde veta när man skaffar sin första utrustning … I denna handledning försöker vi ge den nybörjande amatör-
astronomen en god grund att stå på och utvecklas vidare från.”
- En grundläggande handledning om teleskop, utrustning, observationsteknik och resurser
- Anpassad för nybörjaren!
- Kapitel: Utrustning, Att välja teleskop, Observationer, Observera med andra, Tekniker, Astronomiskt väder, Resurser, Ordlista.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 12 – Att observera månen
Författare: Johan Kärnfelt
”Amatörastronomi behöver inte bara handla om ljussvaga, svårfångade objekt som kräver en mörk stjärnhimmel, perfekta atmosfärsförhållanden och avancerad utrustning. Det finns mycket annat att upptäcka. Många har inte tillgång till mörka himlar, vilket gäller alla på sommaren, och månen är därför ett perfekt objekt att observera och upptäcka. Kanske är månen förbisedd för att den känns lite för uppenbar, där den vandrar över himlen med sina olika faser. Kanske handlar det om att man inte vet hur man ska ta sig an denna astronomiska discoboll, med all detaljrikedom.”
- En guide till månen geologiska formationer.
- Lär dig hitta med teleskopet och förstå vad du ser!
- För både nybörjaren
och den mer erfarne. - Kapitel: Introduktion, Att observera månen, Månteckningar, Projekt och utmaningar, Resurser, Ordlista.
Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.
Fokus 13 – Att observera långt
Författare: Timo Karhula
”Bakom den inledande frågeställningen, som många av oss amatörastronomer kanske avfärdar som lite trivial, finns en fascination i de avstånd som universum uppvisar. Den som ställer sig frågan kanske inte tänker på att universums objekt lyser olika starkt och att frågan därför inte kan besvaras så enkelt. Detta Fokusnummer ger inte ett definitivt svar, men är ett unikt försök att svara på frågan genom att tipsa om objekt du kan se med blotta ögat, kikare och teleskop på olika avstånd..”
- Ett unikt försök att utförligt svara på den vanliga frågan man ofta får från allmänheten: Hur långt kan man se?
- Du får tips på mycket avlägsna objekt som går att se med blotta ögat, kikare och teleskop illustrerat med bilder och sökkartor.
- Anta utmaningen!
- Kapitel: Introduktion, En resa i vårt närområde, Genom den interstellära rymden, Bortom Vintergatan, På besök i fjärran galaxer, I kvasarernas värld, Mot universums observerbara gräns.