Himmelskalendern

SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen hösten och förvintern 2024

Under hösten och tidiga vintern dröjer fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan sjunker den allt lägre under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Rakt ovanför i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Alla solsystemets yttre planeter är uppe på kvällen. Nedanför Pegasuskvadraten finns Saturnus och Neptunus. Borta på österhimlen hittar vi Jupiter och Uranus. Båda befinner sig i stjärnbilden Oxen, som hör till vinterstjärnbilderna som är på väg upp i öster. Vi hittar även Mars där i Tvillingarna.

Planetskivorna oktober-december 2024

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

Venus är tillbaka

Venus har varit osynlig sedan förra vintern men kommer nu tillbaka under slutet av året. I december kommer den allt högre på kvällshimlen i sin stora briljans. Saturnus finns också i närheten.

Mars laddar för vintern

Planeten Mars är på väg tillbaka och intar natthimlen under perioden. Den går upp i öster under kvällen och ses någonstans i sydost under natten. Den befinner sig i stjärnbilden Kräftan, där den nu vänder sin himmelsrörelse inför oppositionen som sker i januari. Vändningen till så kallad retrograd rörelse sker intill den välkända stjärnhopen Bikupan eller Messier 44.

Jupiter i opposition

Jupiter (magnitud -2,8) går i så kallad opposition den 7 december, dvs befinner sig mitt emot solen på himlen. Då står den rakt i söder vid midnatt. Under hela perioden kan man lätt se Jupiter klättra upp på himlen någonstans i sydost under kvällen. Jupiter befinner sig i Oxens stjärnbild mellan dess horn. I närheten nära Plejaderna återfinns även planeten Uranus, som man kan upptäcka för blotta ögat om man har en mörk himmel (magnitud 5,8).

Saturnus på kvällen

Saturnus (magnitud 0,9) har haft sin opposition i september och blir under perioden en bra kvällsplanet. Den hittas då någonstans i söder. Bilden är ett exempel från den 1 december då kulminationen sker ca kl 18.00. Saturnus befinner sig i stjärnbilden Vattumannen och kommer inte upp så högt. Man ser därför Saturnus bäst nära kulminationen. Inte långt från Saturnus i Fiskarna hittar vi planeten Neptunus (magnitud 7,9). Neptunus är ljussvag och man behöver ett teleskop för att se den.

Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kan bli en av de stora händelserna under
hösten och synlig för blotta ögat med en magnitud runt 2 eller ljusare, vi vet inte. Kometen upptäcktes av Tsuchinshan (Purple Mountainobservatoriet i Kina) 9 januari 2023 och även oberoende av ATLAS på Sutherlandobservatoriet i Sydafrika, 22 februari 2023. Den passerar perihelium (närmast solen i sin bana) den 27 september 2024. Kometen passerar därefter mellan oss och solen (i undre konjunktion) den 9 oktober 0,47 astronomiska enheter från jorden. Sedan kommer den snabbt fram på skymningshimlen i mitten av månaden och vi kommer kunna börja observera den runt 12–13 oktober, samtidigt som den är som närmast jorden, se bilden ovan. Kometen observeras bäst precis efter solnedgången och fram till slutet av november då den långsamt avlägsnar sig och avtar i ljusstyrka på sin färd ut ur solsystemet, se övre illustrationen. Följ utvecklingen på nattmolnet.se under Observationer/ Kometer och småplaneter/Kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

Meteorsvärmen Geminiderna

En av årets tillförlitliga meteorsvärmar är Geminiderna vid Luciatid. 10-tals meteorer i timmen kan observeras. I år sammanfaller tyvärr geminiderna med fullmånen, vilket gör att man får svårt att se de ljussvagare meteorerna.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida Astroinfo!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se