Observera med Margareta Westlundteleskopet

SAAF:s fjärrteleskop i Spanien är tillgängligt för alla medlemmar i SAAF till en mycket låg avgift. På denna sida beskriver vi hur du får access till teleskopet, utför observationerna och hämtar hem dina bilder. Teleskopet är också tillgängligt för undervisning och forskning, kontakta sektionsledningen vid intresse.

Välkommen till Margareta Westlundteleskopet!

Letar du efter sidan för skolprojekt med fjärrteleskopet?

Så här köper du observationstid

1. Börja med att bli medlem i SAAF och anmäl dig till Fjärrteleskopsektionen på sidan Mina sektioner. Om du redan är medlem i SAAF kan du anmäla dig till sektionen på sidan Mina sektioner när du har loggat in på saaf.se.

2. Logga in på saaf.se med det konto du själv angav när du blev medlem.

3. Dina kontoinställningar når du längst upp till höger i menyn under ditt eget namn. Kontrollera att ditt sektionsmedlemskap är korrekt.

4. Om du är medlem i Fjärrteleskopsektionen kan du köpa observationspoäng för det belopp du önskar. 1 poäng motsvarar 1 minuts observationstid. På sidan Köp observationstid handlar du med köpknappar enligt följande tariff:

250 kr: 250 poäng
500 kr: 550 poäng
1000 kr: 1 200 poäng
2500 kr: 3 250 poäng

5. I samband med att du blir medlem i sektionen kommer du få följande information via mejl från SAAF:

  • En e-postadress för att via Google Drive komma åt dokument samt bilder du har tagit med teleskopet. Din e-postadress har formen förnamn.efternamn@saaf.se. Detta är din ”saaf-adress”.
  • En observatörskod (signatur) och lösenord för att kunna använda teleskopet (se användarhandledningen för teleskopet).

Din saaf-adress och observatörskod skapas manuellt. Om du inte får bekräftelse inom ett par dagar kontakta mwtsupport[at]saaf.se.

Så här bokar du observationstid

6. Logga in med din saaf-adress på saaf.se och gå till Bokningssidan för Margareta Westlundteleskopet. På bokningssidan ser du vilka tider som är lediga (knappen “Se tillgänglighet”) och du kan boka ett eget observationspass. De tider som är bokade är markerade med observatörens medlemsnummer.

7. Boka ett observationspass på bokningssidan. När du valt tid och observationspassets längd, klicka på knappen “Boka”. Tänk på att det sällan är lönt att boka mindre än en timmes tid för att komma igång med och utföra observationerna.

8. Du får nu en bekräftelse på din bokade tid. Gå till sidan Mina bokningar för att se dina kommande och tidigare bokningar. Det är också via denna sida du kommer åt teleskopet när din bokade tid infaller.

9. Det antal poäng du har kvar att boka tid för ser du på sidan Mina bokningar.

Så här hanteras dina poäng

10. Det belopp du köper poäng för används för att betala den kontinuerliga driften av teleskopet. Detta omfattar platshyran på observatoriet, Starlinkuppkopplingen och eventuell större service som behöver utföras på utrustningen. Av denna anledning dras varje kvartal 1/4 av de poäng du köpt, om du inte redan har använt dem för observationer.

11. Dina poäng använder du för att boka observationstid under det kommande året, förutsatt att du är medlem i SAAF och Fjärrteleskopsektionen.

12. För 1 poäng erhåller du 1 minuts observationstid. För exempelvis en timmes bokad tid på teleskopet dras alltså 60 poäng från ditt konto.

13. Du kan boka högst tre observationspass åt gången i bokningsarket på tid som inte redan är bokad. 

14. Innan den bokade tiden infaller kan du avboka din tid på Mina bokningar utan att poäng dras från ditt konto. Vid dåligt väder (molnigt eller att taket inte är öppet) eller tekniska problem med teleskopet ska du kontakta support (mwtsupport[at]saaf.se) för att få bokade poäng tillbaka som du inte har kunnat utnyttja.

15. Om du av någon anledning inte utnyttjar ett bokat tidspass dras poängen från ditt konto.

16. Du kan alltid kontrollera din poängstatus på Mina bokningar.

17. Du kan när som helst köpa nya poäng att boka ytterligare tid för.

Så här använder teleskopet

18. Du får access till teleskopet via sidan Mina bokningar då din bokade observationstid börjar. När din bokade tid infaller klickar du på den gröna knappen under Aktuella bokningar för att börja observationerna.

19. För att observera med teleskopet ska du följa anvisningarna i användarhandledningen som finns på under Resurser nedan.

20. Du har ansvar för att övervaka att dina observationer förlöper som de ska och för att vid behov justera inställningarna. Vi rekommenderar att du följer manualen och andra anvisningar noggrant. SAAF kan inte garantera kvaliteten på de observationer du gör.

21. Du avslutar observationerna när din bokade observationstid slutar. Avsluta i tid så att efterföljande observatör kan starta i tid.

22. Vid problem med teleskopet, gå till Statussidan och klicka på knappen “Skicka supportförfrågan”. Beskriv problemet i ett mejl till mwtsupport[at]saaf.se. Skicka gärna med en skärmdump.

Så här hämtar du dina bilder

23. För att hämta de bilder du tog under natten loggar du in på SAAF:s Google Drive med ditt saaf-konto. Bilderna är tillgängliga senast dagen efter dina observationer.

24 Gå till delade enheten ”Fjärrteleskop Bilder” och klicka in på mappen ”ACP_bilder”.

25. Välj mappen med ditt medlemsnummer och undermappen med det objekt du vill ladda hem bilder från. Här finns kalibrerade bilder som du har tagit. Om du vill hämta okalibrerade bilder finns de i mappen RAW.

26. Markera alla bilder du vill ladda hem. En zipfil skapas som du sparar på din dator.

27. Bilder som andra teleskopanvändare har tagit får ej laddas hem.

Loading...

Viktigt om e-postadresser

Som medlem i Fjärrteleskopsektionen behöver du hålla reda på tre konton.
  • Webbkonto: Detta är det konto du själv har registrerat på SAAF:s webbsida när du blev medlem, och som du loggar in på SAAF-webben med (https://www.saaf.se). När du har loggat in på webbsidan med detta konto ser du bland annat statussidan för fjärrteleskopet och du kan köpa poäng för att boka tid på teleskopet. Med denna adress kommer du också, likt alla SAAF-medlemmar, åt dina kontoinställningar och alla resurser i SAAF-arkivet, bland annat webbinarier, tidigare Telescopiumnummer och alla Fokusnummer.
  • Googlekonto: Detta konto skapar du via en mejlinbjudan från SAAF:s Google Workspace som skickas till ditt webbkonto (kontrollera att inbjudan inte hamnar bland skräpposten). Denna inbjudan måste du acceptera inom 48 timmar. Ditt Googlekonto har användarnamn förnamn.efternamn@saaf.se (den så kallade saaf-adressen). Du använder detta konto för att logga in på Googles webbsida (https://google.com). Efter inloggning får du tillgång till Google Drive med manualer, instruktionsvideor och bilder som du tagit med teleskopet. Till saaf-adressen skickar vi också all information till Fjärrteleskopsektionens medlemmar. Se till att du läser denna e-postadress regelbundet, alternativt vidarebefordrar alla mejl som kommer dit till den e-postadress som du använder vardagligen.
  • ACP-konto: Detta konto är enbart till för att logga in på teleskopets webbgränssnitt. Du loggar in med denna användare för att använda teleskopet på sidan Mina bokningar. Dina inloggningsuppgifter för teleskopet finns på sidan Mina uppgifter.
All hantering av konton och accesser görs manuellt av sektionsledningen vilket betyder att du får ovanstående information med viss fördröjning. Vid problem mejlar du mwtsupport[at]saaf.se.

Resurser för Margareta Westlundteleskopet

Vissa dokument kommer du åt endast som användare av teleskopet och är markerade med “logga in med din saaf-adress”.