Stjärnhimlen under vintern
Vid årets början lämnar höststjärnorna med Pegasuskvadraten i spetsen scenen på västerhimlen.
Under perioden dominerar de praktfulla vinterstjärnbilderna söderhimlen. Från januari till mars har vi Orion någonstans i söder under kvällstid och runt den återfinns alla de fina vinterstjärnbilderna. Orions bälte pekar ut Stora Hunden nedanför och Oxen ovanför. Ovanför Oxen, och delvis sammanhängande med den, tronar Kusken. Öster om Orion hittar vi Lilla Hunden och Tvillingarna. Bland vinterstjärnbilderna finns en oslagbar uppsättning av ljusa stjärnor. I gruppen finns ingen mindre än stjärnhimlens ljusaste stjärna, Sirius.
I mars börjar kvällarna snabbt ljusna och Orion försvinner i skymningsljuset framåt vårdagjämningen. Man kan samtidigt se vårstjärnbilderna, med Lejonet i spetsen, komma högt upp i sydost med Stora Björnen vakande ovanför.
Sirius
Sirius är stjärnhimlens ljusaste stjärna. Den står i söder vid tolvslaget på nyårsaftonen men når aldrig högt, vilket gör att den ofta på grund av atmosfären blinkar oroligt i olika färger. Orsaken till att Sirius är så ljusstark är att den är en av de mest närbelägna stjärnorna.
Betelgeuse
Betelgeuse är bland de stjärnor på vinterhimlen som man upplever som rödast för blotta ögat. Ännu mer tydlig blir färgen i kikare eller teleskop. Betelgeuse är en röd superjättestjärna av den allra största klassen, stor nog för att rymma planeten Mars bana runt solen. Storleken gör dess atmosfär tunn och relativt sval, därav den röda färgen. Betelgeuse befinner sig precis i slutskedet av sitt liv och kan i en nära framtid explodera som en supernova. I så fall skulle den kunna bli ljus som fullmånen under några veckor, varefter den skulle tyna bort. Efter det skulle Orion vara en ljus stjärna mindre.
Messier 35
Messier 35 är en av vinterstjärnhimlens finaste öppna stjärnhopar. Den kan under bra förhållanden ses som en ljussvag fläck för blotta ögat. I kikare börjar man se enskilda stjärnor medan teleskopet avslöjar hundratalet stjärnor.
Plejaderna
Plejaderna i Oxen är stjärnhimlens antagligen mest omtalade stjärnhop. Kallas ibland Sjustjärnorna även om de flesta bara brukar se sex stjärnor för blotta ögat. Hur många ser du? Många fler syns i kikare eftersom Plejaderna egentligen innehåller fler än 100 stjärnor.
Orionnebulosan
Messier 42 eller Orionnebulosan är vinterhimlens mest kända nebulosa. Nebulosan är en stor bubbla av glödande gas som upphettas av stjärngruppen Trapetset, som ligger inuti. De fyra ljusaste stjärnorna i gruppen är lätta att se i mindre teleskop och de bildar en trapetsform, därav namnet.
Castor
Stjärnan Castor är den ena av de två ljusa Tvillingstjärnorna. Den är känd för att det är en dubbelstjärna. Men den är mer än dubbel. I teleskopet ser man två lika ljusa vita stjärnor och det finns en svagare tredje stjärna intill. Vi kan inte se det men alla dessa tre är i sin tur dubbla. Castor är med andra ord egentligen ett system av sex stjärnor.