Prolog Fokus

Fokus nr 5/Telescopium nr 3, 2014

ATT OBSERVERA DJUPRYMDEN

Djuprymden är en central del av amatörastronomin. Inom den ryms inte bara de största och minsta objekten på himlen, utan även de vackraste och mest svårfångade. I detaljrikedom är de närmast oslagbara, och det är bara solen, månen och Jupiter som kan tävla med Herkuleshopen, Orionnebulosan eller Vintergatsbandet i mängden och variationen av synintryck. Djuprymdsobjekten är också oräkneligt många, och det är bara Vintergatans stjärnor som kan mäta sig i antalet observerbara objekt.

Kort sagt finns det en otrolig variation bland djuprymdsobjekten. Detta gör dem till magnifika ögonstenar såväl som formidabla utmaningar, och här finns alltid något att hämta oavsett om man är nybörjare eller erfaren. Ta till exempel Plejaderna, Hyaderna eller Vintergatan som tillhör de största och ljusaste djuprymdsobjekten, och som är givna mål för blotta ögat eller med fältkikaren. Kontrastera dessa med kvasaren 3C273, dvärgsfäroiden Leo I eller Hästhuvudnebulosan, som bara har skådats med blotta ögat av ett fåtal hängivna observatörer.

I denna Fokusguide, Att observera djuprymden, tar en av landets mest erfarna observatörer, Timo Karhula, med amatörastronomen på en visuell resa bland djuprymdsobjekten. Han lär ut knepen som får ut det mesta ur observationerna genom att pressa utrustningen, ögonen och hjärnan till det yttersta. En grundförutsättning för att prestera på topp är att veta vilka detaljer man ska leta efter, och att inte ge upp utan snarare återkomma till sina objekt. Djuprymdsastronomin är praktexemplet på en konstart där det gäller att observera, och inte bara nöja sig med att titta! Det ger så otroligt mycket mer.

Att observera djuprymden står på egna ben, men ett utmärkt komplement är Fokus 1, Att observera genom att teckna, där Johan Kärnfelt visar hur man ser mer med papper och penna. Nykomlingar på himlen har stor glädje av Fokus 3, Att observera stjärnhimlen av Anders Wettergren, som visar vägen till stjärnorna och de ljusaste djuprymdsobjekten under året.

Spana djupt!

Redaktionen