Prolog Fokus

Fokus nr 1

ATT OBSERVERA GENOM ATT TECKNA

Vad är amatörastronomins kärna? Många med astronomi som intresse menar nog att det handlar om att upptäcka och att uppleva, att lära sig om jordens och universums ursprung, att uppleva naturen. Som amatörastronom är man mitt i, här och nu – mitt i naturen, mitt i vetenskapen och mitt i konsten. Men kanske samtidigt också mitt i ensamheten och mitt i gemenskapen – ensam i natten, tillsammans med stjärnorna. Astronomi är så mycket, det berör oss alla, och både nörden och hipstern hittar hit – spjutspetsteknologin, forskningsfronten och tvärvetenskapligheten finns här. Man kan uppleva en fantastisk natthimmel nästan helt utan kostnad, men man kan också spendera en förmögenhet. Välj själv.

Man kan fråga sig hur man på bästa sätt upplever sin plats mitt i universum. Det gäller att låta kroppen känna och skapa, reta sinnena och pressa sin förmåga. Ett sätt att göra detta är att själv, med egna färdigheter, teckna ned och berätta vad man ser och upplever. Detta är nog amatörastronomins innersta kärna, att göra det ofattbart stora och ofattbart avlägsna begripligt. Och man kan göra det på något så enkelt – och samtidigt så fantastiskt – som en bit papper.

Denna skrift handlar om den astronomiska teckningskonsten. Här finns något för alla, oavsett förutsättningar. För att teckna av natthimlen behöver man inte ens ett teleskop. Det räcker med blotta ögat, ett papper och en penna. Blir man biten kan man anskaffa en proffsig teckningsutrustning för små pengar, och ta steget upp till en bra fältkikare. Med ett mindre teleskop finns det sedan att göra i en livstid.

Men astronomisk teckning handlar om så mycket mer än bara här och nu. Under hundratals år har astronomer och konstnärer avbildat stjärnhimlen just genom att teckna. I detta finns ett ovärderligt kulturarv, en tolkning av vår verklighet genom pennan som förtjänar att bevaras, och som fortfarande är viktig för vår utforskning och förståelse av universum. Teckningskonsten kan vara lika viktig idag som då. Pondera att du vandrar under natthimlen och ser en kraftig bolid, ett vackert norrsken eller en ny stjärna – jo, det kan hända! Hur många ”upptäckte” inte kometen Holmes 2007? I de här ögonblicken kommer papper och penna perfekt till pass, för vem promenerar omkring med en astrofotoutrustning i bagaget? Så bär alltid ett papper och en blyertspenna i jackfickan. Och varför inte komplettera med en supersmidig och lätt monokulärkikare!

Denna guide om astronomisk teckning hjälper nybörjaren såväl som den erfarna observatören att ta de första stegen in i den astronomiska teckningens värld. Huvudförfattare är Johan Kärnfelt, en namnkunnig och entusiastisk amatörastronom och popularisator med astronomisk teckning som specialintresse. Du får lära dig hur du observerar, hur du upptäcker detaljerna, hur du tecknar ned dem, och slutligen hur du delar med dig av det tecknade resultatet till andra.

”Att observera genom att teckna” är den första titeln i en serie praktiska handledningar för både nybörjaren och den mer erfarne. Guiderna är skrivna av svenska amatörastronomer, för svenska amatörastronomer, och produceras av Svensk AmatörAstronomisk Förening. Kontakta oss om du vill bidra med din kunskap till serien. Men nu – dags att vässa ögat!

Redaktionen