Nyheter

Här finner du publicerade nyheter om SAAF och svensk amatörastronomi.

Datum och tider för kommande stjärnträffar, möten & visningar etc. återfinns i "SAAF:s Kalendarium".

 

2018-09-10

Fokus 12/Tel 3, 2018

I Fokus nr. 12 leder Johan Kärnfelt dig genom månens landskap och visar vad som finns att upptäcka. Månen är den enda himlakropp bortom jorden där vi kan studera de geologiska formationerna med amatörteleskop och jämföra dem med jordens, och den enda kropp som visar skuggor på ytan. Att närma sig månens enorma detaljrikedom kan kännas övermäktigt, men en observationslista som Lunar 100 kan stegvis hjälpa dig att bli bekant med kratrar, bergskedjor, strålar, lavafronter, domer, strålar och andra fascinerande geologiska fenomen. Detta är en handledning både för nybörjaren och för den som vill hitta nya utmaningar. Författare: Johan Kärnfelt.

Läs mer om Telescopium...
2018-08-25

Timo Karhula tilldelas Margareta Westlundpriset. Den 8 september 2018 delar SAAF ut Margareta Westlundpriset till Timo Karhula, Virsbo. Prisutdelningen sker under stjärnträffen ”Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad.

Läs mer om Margareta Westlundpriset....
2018-06-01

Telescopium 2/2018

Telescopium nr 2, 2018. I årets andra nummer av medlemstidningen visar hur du astrofotar med en minimal montering, tipsar om utmanande objekt på sensommarhimlen, berättar om Variabelsektionens framgångar under det gångna året och ger dig historien om ett ambitiöst amatörastronomsikt samarbete på global nivå. Plus förstås sensomamrens stjärnhimmel, notiser och bildgalleri!

Läs mer om Telescopium...
2018-06-01

SAAF:s årsmöte 2018. SAAF:s medlemmar kallas till årsmöte den 8 september på Bifrostobservatoriet i Mariestad under "Träff under stjärnorna". Sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer att hållas. Motioner ska vara ordföranden tillhanda senast 8 augusti. Välkomna önskar styrelsen!

Läs mer om årsmötet...
2018-03-02

Fokus 11

Fokus 11: Att börja med praktisk amatörastronomi. I Fokus nummer 11 berättar Johan Warell och Torbjörn Holmqvist om hur man börjar med amatörastronomi. Läs om vad du ska tänka på när du väljer ditt första teleskop eller kikare, vilken övrig utrustning som är lämplig vid observationerna, hur du sköter ditt teleskop, hur du observerar och mycket mer. Allt berättas från grunden utan att förutsätta några förkunskaper. Perfekt för nybörjaren!

Läs mer om Telescopium och Fokus...
2018-01-30/strong>

Värmland Star Party årgång 28 går av stapeln 9-11 mars 2018! Som vanligt hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen.

Läs mer om VSP...
2017-11-25

Telescopium 4/2017

Telescopium nr 4, 2017. I årets sista nummer av Telescopium berättar Rune Stjernström om den totala solförmörkelsen i USA och Gunnar Lidström porträtterar mottagaren av det Amatörastromiska priset: Peter Rosén. Vi tar del av Nils Olof Carlins tips om att bekämpa ströljus i Newtonteleskopet och följer med på Anders Wettergrens Messiermaraton. Det hela avrundas med himmelskalender och bildgalleri. Dessutom bjuds alla medlemmar traditionsenligt på den stora grafiska Årskalendern, denna gång i 2018 års upplaga!

Läs mer om Telescopium...
2017-11-25

Årskalender 2018

Årskalendern i planschformat. SAAF:s färggranna, tillförlitliga och vackra grafiska årskalender för 2018 pryder sin plats i varje amatörastronoms hem! Denna unika "timglaskalender" för svensk horisont visar tidpunkterna för bland annat solens, månens, planeternas, och ljusa kometers upp- och nedgångar. Håll koll på meteorsvärmar, månens ockultationer av ljusa stjärnor och årets förmörkelser. Gäller exakt för latituden 60 N. Kalendern är tryckt i storformat (A2). Traditionsenligt fick alla SAAF-medlemmar årskalendern i julklapp tillsammans med Telescopium nr 4/2017!

Beställ ditt exemplar av årskalendern i SAAF:s webbshop...
2017-09-04

Telescopium nr 3, 2017

Telescopium nr 3, 2017. I det aktuella numret av medlemsskriften Telescopium berättar Timo Karhula om hur du observerar protoplanetariska nebulosor, Torbjörn Holmkvist beskriver sitt flygfärdiga långfärdsdobson och Gustav Holmberg och Hans Bengtsson visar resultat från Variabelsektionen stora projekt "50 bortglömda miror". Dessutom himmelskalender, amatörastronomiska notiser och bildgalleri.

Läs mer om Telescopium...
2017-09-04

Amatörastronomiska priset 2017. Peter Rosén har av SAAF:s styrelse erhållit det Amatörastronomiska priset "för sina unika och uppmärksammade animationer av molndynamiken på Jupiter, baserade på bilder tagna av planetfotografer i Sverige och utomlands".

Peter är välkänd för sina uppmärksammade filmer som visar tidsutvecklingen av molnformationerna på jätteplaneten, produktioner som har involverat många av världens främsta planetfotografer och som krävt tusentals timmar framför datorn och en uppsjö av knep och tricks för att få naturtrogna resultat. Priset offentliggjordes av SAAF:s sekreterare Anders Wettergren på Träff under stjärnorna vid Bifrostobservatoriet i Mariestad den 25 augusti.

Stort grattis Peter, och vi hoppas förstås på fler fantastiska animationer i framtiden!

Läs mer om det Amatörastronomiska priset...
2017-06-01

Telescopium nr 2, 2017

Telescopium nr 2, 2017. Senaste numret av medlemsskriften är ute! Denna gång bjuds på artiklar om Åkestaobservatoriet i Västerås, objekten i djuprymdskatalogen Herschel 400-II och den avslutande delen om landskapsfotografering på natten. Dessutom rapporter från Sektionsmötet i Beddingestrand, säsongens svenska kometobservationer, meteoritsökning vid Ivösjön och mycket mer!

Läs mer om Telescopium...
2017-03-05

Fokus 10

Fokus 10: Att fotografera planeterna. Många amatörastronomer har provat att fotografera planeterna, och de allra duktigaste tar bilder som kvalitetsmässigt står i paritet med proffsens. En närmast otrolig teknisk och mjukvarumässig utveckling har skett inom området de senaste tio åren och i dag kan vem som helst ta fantastiska planetbilder. I denna guide får du lära dig hur du gör!

Läs mer om Telescopium och Fokus...
2016-11-01

Sektionsträff med Messiermaraton. Välkommen till Beddingestrand på skånska sydkusten för en sektionsträff om praktisk amatörastronomi 24-26 mars 2017! Vi kombinerar träffen med årsmöte och Messiermaraton och hoppas på både klart väder och intressanta föredrag.

Läs mer om sektionsträffen...
2010-10-05

Fokus 9

Fokus 9: Att observera Messierobjekten. Den franske astronomen Charles Messiers djuprymdsobjekt utgör klassisk utmaning och förnöjelse för både nya och gamla amatörastronomer. Denna förteckning omfattar himlens mest sevärda objekt, och de flesta är synliga från Sverige någon gång under året. I detta nummer of Fokus guidar Torbjörn Holmqvist läsaren till Messierobjekten med hjälp av en 9 cm refraktor.

Läs mer om Telescopium och Fokus...
2016-10-01

VSP 2017

Värmland Star Party 2017. Värmland Star Party årgång 27 går av stapeln 24-26 februari 2017! Som vanligt hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen.

Läs mer om VSP...
2016-09-03
SAAF:s Amatörastronomiska pris 2016

Ulf Jonsson med det Amatörastronomiska priset för år 2016. Foto: Göran Strand.

Amatörastronomiska priset. Mottagaren av det sjunde Amatörastronomiska priset meddelades den 3 september 2016 under "Träff under stjärnorna" på Bifrostobservatoriet i Mariestad. Han tilldelades priset personligen av Anders Wettergren på Norrland Star Party i Hammarstand 8 oktober. Årets recipient är Ulf Jonsson som får priset för "sina lovvärda insatser att stärka amatörastronomin i norra Sverige genom nätverket Norra Sveriges AmatörAstronomer och Norrland Star Party".
2016-01-15

Värmland Star Party

Värmland Star Party 2016. Då börjar det bli dags för populära Värmland Star Party, årgång 26, som går av stapeln 4-6 mars 2016! Som vanligt så hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen.

Läs mer om träffen och se programmet...
2015-11-25

Sektionsträffen 2015

Sektionsgemensam träff i Skara. Helgen den 21-22 november hölls en sektionsgemensam träff om praktisk amatörastronomi, där över 20 deltagare diskuterade observationer, projekt och teknik.

Läs mer om sektionsträffen...

Läs mer om sektionerna...
2015-08-01

Astronomins dag och natt. Inför ADON den 10 oktober kan lokala astronomiföreningar beställa kostnadsfia utdelningsexemplar av tidningen Natt. Utdelningen sker i samarbete med AstroSweden. Du som är föreningsrepresenant kan anmäla sin planerade aktiviteter, antal önskade exemplar samt leveransadress till SAAF senast 1 september. Skicka ett mejl till natt[snabel-a]saaf.se.
2015-04-01

Variabelträff i Göteborg. SAAF anordnar variabeldagar vid Slottsskogsobservatoriet i Göteborg 25-26 april. Tider: lördag 10-17, söndag 10-13. Såväl avancerade observatörer som nybörjare som är nyfikna på variabla stjärnor är välkomna. Både visuella och digitala observationstekniker kommer att diskuteras, olika gemensamma observationsprojekt - såväl pågående som framtida - kommer att dryftas; eftersits på lokal på lördagskvällen. Alla är välkomna!

Det är nu tredje gången vi anordnar variabeldagar på vårkanten, och det brukar vara riktigt trevliga tillställningar. Bilder från de två tidigare mötena finns här och här.

Mer information på Astronet

Besök Variabelsektionens webbsida ("Variabla stjärnor")...
2015-03-01

Fokus 6

Fokus 6: Att fotografera natthimlen. I den senaste utgåvan av astronomiguiden Fokus får du lära dig grunderna i fotografering av natthimlen: nattlysande moln, norrsken, meteorer, satelliter, månen och stjärnbilder. Läs om hur du planerar och väljer utrustning, motiv och exponeringstid. I handledningen ger Göran Strand och Peter Rosén ovärderliga tips för att komma igång med utforskning av natthimlen med kamera på stillastående stativ.

Läs mer om Telescopium och Fokus...
2015-01-15

Värmland Star Party 2015. Då börjar det bli dags för populära Värmland Starparty, årgång 25, som går av stapeln 20-22 februari 2015. Som vanligt hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen!

Läs mer om VSP och programmet...
2014-12-16

Telescopium nr 4/2014. I årets sista Telescopium får ta del av historien om Sandvretens observatorium utanför Uppsala, lära dig hur du kan bestämma rotationsperioder för asteroider, ta del av nya spännande resultat från Variabelsektionen, och läsa om hur du sparar dina djuprymdsobservationer för framtiden. God Jul och Gott Nytt År önskar vi från SAAF!

Läs mer om Telescopium...
2014-09-03

Norrland Star Party 2014

Norrland Star Party. Norra Sveriges AmatörAstronomer (NSAA) håller stjärnträff 26-28 september i Örnsköldsvik med föredrag, mingel, observationer och försäljning. Detta år är inträdet gratis för alla och SAAF sponsrar evenemanget!

Läs mer på NSAA-forumet...

Läs mer om amatörastronomi i landet...
2014-09-03

Fokus 5

Fokus om djuprymdsobservationer. Det 5:e numret av Telescopiums temaversion Fokus har sett dagens ljus i och med publiceringen av "Att observera djuprymden". I denna utgåva berättar djuprymdsexperten Timo Karhula om hur du framgångsrikt studerar stjärnhopar, galaxer och nebulosor, och vilka trick och filter som gör himlens diffusa fläckar bäst synliga. Du som är SAAF-medlem har redan fått Fokus nr. 5 i brevlådan. Lycka till med observationerna!

Läs mer om Telescopium och Fokus...

Köp Fokus i SAAF-butiken...
2014-08-30

SAAF:s Amatörastronomiska pris 2014

Amatörastronomiska priset till Mariestad! Den 30 augusti delade SAAF ut årets Amatörastronomiska pris till Mariestads Astronomiska Klubb, som erkändes för "Träff under stjärnorna, en klassisk amatörastronomisk träff, och entusiasmerandet av astronomin lokalt och nationellt genom omfångsrik verksamhet vid Bifrostobservatoriet". Grattis! På bilden ovan ses MAK:s ordförande Sören Persson (tv) och SAAF:s ordförande Johan Warell.

Läs mer om Amatörastronomiska priset...

Läs mer om Mariestads Astronomiska Klubb...
2014-06-15

Årsmöte i Mariestad 30 augusti. Välkommen till SAAF:s årsmöte på Träff under stjärnorna i Mariestad! Efter många årsmöten på Värmland Star Party i Lysvik inleder vi nu ambulerande årsmöten, som detta år har Mariestads Astronomiska Klubb som värd.

Läs dagordningen...

Läs mer om Träff under stjärnorna...
2014-06-05

Telescopium nr 2/2014. Årets andra upplaga av Telescopium har nu nått medlemmarna. I detta nummer berättar Mikael Anderlund om hur du genom att observera öppna stjärnhopar kan följa spiralarmarna i Vintergatan. Johan Warell blickar tillbaka på de svenska observationerna av två extraordinaära astronomiska fenomen för 25 och 20 år sedan: Titans ockultation av en stjärna och ett kometnedslag på Jupiter. Dessutom om Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion, novan i Delfinen 2013 och mycket mer!

Läs mer om Telescopium och Fokus...

Läs mer om Variabelsektionen...

Besök SAAF-butiken...
2014-04-01

Nya föreningar i SAAF-gemenskapen! Vi välkomnar Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion och Mariestads Astronomiska Klubb som lokalanslutna föreningar. De får bland annat fullvärdigt medlemskap i SAAF och tidskriften Telescopium direkt hem i brevlådan.

Läs mer om amatörastronomiska föreningar i landet...

Besök Mariestadsklubbens webbsida!

Besök Gislavedsklubbens webbsida!
2014-03-01

Fokus nr 4: "Att observera variabla stjärnor. Årets första utgåva av Telescopium (1/2014) utkommer i form av temanumret Fokus. Det är det fjärde numret av Fokus, denna gång med titeln "Att observera variabla stjärnor". Författaren Gustav Holmberg berättar varför man observerar variabla stjärnor, hur observationerna går till, vilka typer av variabler som är intressanta för amatörer och hur man rapporterar sina observationsresultat. Fokus 4 är en observationshandledning för Variabelsektionen och kan inhandlas i SAAF-butiken. Välkommen till de variabla stjärnornas värld!

Läs mer om Telescopium och Fokus...

Läs mer om Variabelsektionen...

Besök SAAF-butiken...
2014-02-10

Variabelkurs med Fokus! Den 24 februari kör SAAF i samarbete med ASTB igång en kurs i praktiskt amatörastronomi på observatoriet Oxie. Vi träffas vid tre tillfällen (24 februari, 24 mars och i augusti) och observerar själva däremellan. Kursen handlar om visuella observationer av variabla stjärnor och är tänkt för dig som vill lära dig hur detta går till.

Innehållet baseras på observationsguiden Fokus nr 4 med titeln "Att observera variabla stjärnor". Den når alla SAAF-medlemmar i början av mars och är skriven av Gustav Holmberg, som tillsammans med Johan Warell är kursledare. Fokus kommer även att kunna beställas via SAAF-butiken. Kursen är kostnadsfri och alla intresserade är välkomna!

Läs mer på ASTB:s webbsida där du också anmäler dig...

Besök SAAF-butiken...

Delta i Variabelsektionens verksamhet!
2013-10-09

Alternativa betalningssätt. Nu går det att förnya medlemskapet eller köpa lösnummer av SAAF:s publikationer via bankkort eller Paypal. SAAF har numera även ett bankgironummer.

Besök SAAF-butiken...
2013-08-21

Ett fjärrteleskop för svensk amatörastronomi! SAAF satsar på ett avancerat fjärrstyrt teleskop för sina medlemmar, landets amatörastronomer och skolelever. Vi hoppas kunna placera ett stort, modernt teleskop på en ypperlig observationsplats på sydliga breddgrader och göra det tillgängligt via hemmadatorn. Både vackra vidvinkelfoton av himmelska objekt och vetenskapligt värdefulla observationer ska vara möjliga. Nu behöver vi dina synpunkter på detta spännande projekt!

Läs mer om fjärrteleskopet...
2013-05-01

Pan-STARRS 15 mars

Kometen Pan-STARRS gör sorti. Kometåret 2013 fick sin första fina besökare i och med att C/2011 L4 (Pan-STARRS) dök upp från svensk horisont. Den följdes flitigt av astrofotografer runtom i landet och dess vida solfjäderformade svans var tydlig på fotografier. I en fältkikare visade den upp en liten svans och en väl kondenserad kärna. I maj försvinner den i sommarnattens sken även från sydligaste delen av landet men kan fångas igen efter sommaren med teleskop och kamera.

Läs mer om kometen Pan-STARRS...

Rapportering av kometens utveckling finns på Solsystemssektionens kometsidor...

Se bilder och diskussioner på Astronet...
2013-04-13

Variabelmöte.

Variabelsektionen håller möte i Slottskogsobservatoriet, Göteborg, 13-14 april. Alla är välkomna!

Läs mer på Astronet...
2013-03-30

Himmelskalendern på webben. Nu finns SAAF:s himmelskalender på nätet.

Läs mer i himmelskalendern...
2013-03-09

Prisregn i Lysvik! På Värmland Star Party i Lysvik delades 9 mars Margareta Westlundpriset och Amatörastronomiska priset ut till Thomas Karlsson respektive Hans Bengtsson.

Läs mer om Margareta Westlundpriset...

Läs mer om Amatörastronomiska priset...
2013-03-07

Kometen Pan-STARRS rundar solen. Kometåret 2013 får snart sin första fina besökare när C/2011 L4 (Pan-STARRS) dyker upp från svensk horisont. Den 12 mars bör man kunna se kometen på kvällshimlen, åtminstone med fältkikare och förhoppningsvis även med blotta ögat.

Läs mer om kometen Pan-STARRS...

Se även tråden på Astronet...
2013-01-10

Jan Sandström 1953-2012. En färgstark förespråkare för svensk amatörastronomi och en trogen SAAF-vän har gått ur tiden.

Läs minnestexten...
2013-02-28

SAAF-butiken har slagit upp dörrarna. Här kan du handla SAAF:s tidskrifter och andra publikationer.

Besök butiken...
2012-12-10

Stöd till astronomisk verksamhet. Ansök om ekonomiskt bidrag till amatörastronomisk verksamhet senast 31 januari 2013!

Läs mer här...
2012-12-01

Telescopium nr 4 med himmelskalender. Under 2012 firar SAAF trettio år sedan starten! Vi har uppmärksammat detta genom att bland annat publicera den första delen av de amatörastronomiska handledningarna, Fokus.

I decembernumret av Telescopium delger några medlemmar sina minnen från SAAF:s första trettio år. Tillsammans med detta nummer följer även den grafiska himmelskalendern för 2013, ett praktfullt mästerverk att sätta upp på väggen för att inte missa årets astronomiska händelser!

Läs mer i ledaren för Telescopium 1/2012...

Läs mer om Telescopium och Fokus...
2012-10-01

Första numret av Fokus. Den första astronomiska handledningen, Fokus nr 1, har publicerats under titeln "Att observera genom att teckna" och är en guide för både nybörjare och lite mer erfarna. Telescopium nr 3 finns att hämta här på SAAF:s webb, med himmelskalender för resterande delen av året. Mer om detta kan du läsa i ledaren.

Telescopium nr 4 kommer ut i tryckt form i december och följs av Fokus nr 2 i mars 2013 med titeln "Att observera kometer".

Ladda ner Telescopium nr 3...

Läs ledaren...

Fokus 1
2012-09-12

Norrland Star Party i Gäddede. SAAF bjuder alla medlemmar på anmälningsavgiften till Norrland Star party den 12-14 oktober. Den 5:e upplagan av stjärnträffen hålls vid Frostvikens observatorium i Gäddede, som nu flyttat ned till byn. För mer information, kontakta organisatören Ulf Jonsson, Norra Sveriges AmatörAstronomer (NSAA).

Läs mer om NSAA:s webbsida...

2012-08-01

Variabelbulletinen återuppstår. SAAF:s variabelsektion har gett ut det första numret av Variabelbulletinen, med artiklar och nyheter om variabelobservationer från svensk horisont. Redaktör är Hans Bengtsson. Två nummer beräknas utkomma varje år, nästa gång i början av 2013.

Läs mer på Variabelsektionens webbsida...
2012-06-15

Teckningsguide till "Astronomins dag och natt". Den 13 oktober går Astronomins dag och natt av stapeln, med massor av aktiviteter på många håll i landet. I samband med denna astronomihelg ger SAAF ut den första handledningen i amatörastronomi. Denna behandlar teckning av astronomiska objekt och är skriven av Johan Kärnfelt. Om du är medlem i SAAF, håll utkik i brevlådan i slutet av september! Detta är den första guiden om praktisk amatörastronomi en serie.

Du är hjärtligt välkommen att bidra med dina egna expertkunskaper inom amatörastronomin till detta projekt. Handledningar riktar sig till både nybörjare och mer avancerade amatörer. Under de kommande åren planerar vi att ge ut praktiska guider om allt möjligt som en amatörastronom kan göra, vare sig man är observatör, teleskopbyggare eller ”skrivbordsastronom”.

Läs mer om de amatörastronomiska handledningarna...

Läs mer om Astronomins dag och natt...
2012-06-01

Sagittariusträffen. Årets upplaga av Sagittariusträffen på Öland hålls den 15-19 augusti, ett samarrangemang mellan Grönhögens Astronomiska Förening och SAAF. Föredrag och kommers kommer att ske i Folkets hus i Degerhamn, medan gemensamma observationer görs från parkeringen vid Eketorps borg. SAAF bjuder alla medlemmar på anmälningsavgiften!

För mer information, se Telescopium nr. 2/2012, kontakta arrangören Jörgen Danielsson, eller ta del av uppdaterad information på GAF:s webbsida.

Läs mer på webbsidan för Grönhögens Astronomiska Förening...
2012-05-20

Venuspassagen. Ingen har väl undgått att århundradets sista Venuspassage går av stapeln på självaste nationaldagen? Det är bara från allra nordligaste Sverige som det är möjligt att se hela förloppet från början till slut, tack vare midnattssolen. Där håller IRF en Venusvaka från Luossavaaras topp. I resten av landet börjar passagen innan solens uppgång.

För att följa fenomenet behövs samma utrustning som för solobservationer. Tänk på att skydda ögonen och var tydlig med att informera om filter och säkra observationer om du har visningar för grupper eller allmänhet. Läs om säkra observationer av Venuspassagen i SAAF:s informationsblad (från 2004).

Tider och detaljer för händelsen ser du i Telescopium nr. 1/2012 eller på Norrköpings Astronomiska Klubbs webbsida. Läs också artikeln i majnumret av Forskning och framsteg, skriven av SAAF:s ordförande.

Gör som de gamla 1700- och 1800-talsastronomerna och tag tid på Venus inträde och utträde på solskivan! Om du har en smartphone kan du i förväg öva din tidtagningsförmåga med VenusTransit-appen.

Om du vill fotografera finns en utmärkt guide på IceInSpace (observera att de presenterade tiderna etc. är för Australien). Mängder av information om allt som rör passagen, även historiskt, finns på TransitOfVenus.org. Fred Espenak ger information på NASA Eclipse Web Site.

Och diskuterar dina förberedelser och observationer gör du försås på Astronet. Lycka till!!
2012-04-14

Variabelträff i Göteborg. Den 14-15 april är det träff för alla variabelintresserade på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. På agendan står föredrag och diskussioner om observationer, fotometri och intressanta variabla stjärnor. För senaste information kontakta ledaren för SAAF:s Variabelsektion, Chris Allen. Ett preliminärt program finns på Chris Allens hemsida.

Läs mer på Astronet...

Gå till Variabelsektionen...
2012-02-26

SAAF:s AmatörAstronomiska pris 2012. I hård konkurrens vann Anders Wettergren omröstningen till Amatörastronomiska priset. Ett 50-tal personer bevittnade prisutdelningen på Värmland Star Party i Lysvik. Där fanns två ytterligare av de nominerade kandidaterna på plats, Ul Jonsson och Thomas Karlsson.

Läs mer om det Amatörastronomiska priset...
2012-02-26

Stjärnor i Lysvik. Den 22:a årgången av den populära värmlandsträffen hölls den 24-26 februari. Den 25:e hölls även SAAF:s årsmöte.

Läs mer...
2012-01-10

SAAF och Astronet i spännande samarbete. Under 2011 började SAAF och Astronet att slå sina resurser ihop och vi planerar att detta ger tydligt frukt under 2012. Målet är att skapa den naturliga samlingsplatsen på nätet för svenska amatörastronomer. Nu ser du till exempel "Astronet" i menyraden ovan och nyhetsinlägg från forumet bland nyheterna längre ner på sidan.

Läs mer om samarbetet...
111115

Stöd till astronomisk verksamhet. Ansök om medel från SAAF:s stipendium till stöd för amatörastronomiska aktiviteter! Senast den 31 januari vill vi ha din ansökan.

Läs mer...
110911

Norrland Star Party. För fjärde året i rad firar norrländska amatörer stjärnträff! Norrland Star Party arrangeras inom nätverket North Sweden Amateur Astronomers (NSAA). Denna gång sker det på Frösön vid Östersund med föreningen CosmoNorr som värd. I och med träffen nystartar CosmoNorr sin verksamhet. SAAF sponsrar träffen och samtliga SAAF-medlemmar bjuds på anmälningsavgiften.

Läs mer om träffen på NSAA:s webbsida...
110801

Stjärnträffen Sagittarius går i år av stapeln den 25-28 augusti. Huvudobservationsplats är parkeringsplatsen vid Eketorps borg. Grönhögens astronomiska förening arrangerar träffen i samarbete med SAAF. Välkommen till ett mecka för djuprymdsobservationer!

Läs mer om träffen på GAF:s webbsida...
110305

Jörgen Danielsson tog emot årets upplaga av det Amatörastronomiska priset på Värmland Star Party, med motiveringen "för hans betydande insatser för svensk amatörastronomi – bland annat observationsträffen Sagittarius på Öland och föreningsverksamheten i sydost". Årets pristagare har valts bland alla de nomineringar som inkommit till styrelsen.

Läs mer om det Amatörastronomiska priset...
111201

Kometen Hartley 2 har nått sin topp. 103P/Hartley 2 har i år en ovanligt fördelaktig bana för oss nordbor, vilket gör att den blir observerbar under hela säsongen. Den har varit synlig för blotta ögat under några veckor och har visat upp en karaktäristiskt grönblå färg på fotografier. Nu krävs åter fältkikare för att se kometen. Hela vintern är den synlig i teleskop. Var med och observera och bidra med dina bilder till galleriet!

Läs mer på Solsystemssektionens sida...

103P/Hartley 2 101001

Kometen 103P/Hartley 2 den 1 oktober, fotad av P.M. Heden. Se bilden i större format i SAAF:s bildgalleri.


101003

Nominera till det amatörastronomiska priset! Den 5 mars 2011 delas den andra upplagan av SAAF:s amatörastronomiska pris ut under Värmland Star Party. Mottagaren är en amatörastronom som har inspirerat, skapat eller informerat. Vem blir pristagare 2011? Var med och nominera!

Läs mer om det Amatörastronomiska priset...
101002

Tionde supernovan för Gregor Duszanowicz! Den senaste upptäckten från den 30 september är belägen i UGC 4543 och annonserades på CBET 2481. Supernovan har magnitud 17,3. Gregor har tidigare (2007) erhållit SAAF:s Margareta Westlundpris för sin första supernovaupptäckt. Vi gratulerar!

Se upptäcktsbilden...
100918

Nytt teleskop i Uppsala. Sandvretens observatorium utanför Uppsala har fått ett nygammalt teleskop av modernt snitt. Lördagen den 18 september invigdes en 41 cm Ritchey-Chretienreflektor av astronomen Claes-Ingvar Lagerkvist. Teleskopet har tidigare stått i Observatorieparken i Uppsala och utnyttjats på astronomiutbildningen på Uppsala universitet. Det har nu fått en ny byggnad på Uppsala AmatörAstronomers observatorium och är tänkt att så småningom styras över internet.

Läs mer på UAA:s webbsida...

Teleskopinvigning UAA/Sandvreten

Professor emeritus Claes-Ingvar Lagerkvist (tv) invigde officiellt det nya teleskopet som tidigare nyttjades av Institutionen för astronomi. Här avtackas han av UAA-ordföranden Mauritz Andersson. Foto: Patrik Holmström.
100806

Sagittarius 2010 på Öland, med fokus på observationer, går i år av stapeln den 12:e till 15:e augusti med en tjuvstartskväll den 11:e. Spännande föredrag, prylmarknad, instrumentutställning och, om vädret samarbetar, fantastiska vyer av mörka himlar och Perseidmeteorer från södra alvaret! Träffen arrangareas av Grönhögens Asronomiska Förening (GAF) i samarbete med SAAF.

Läs mer på GAF:s webbsida...
100722

Observationerna av Romaockultationen stördes av dåligt väder men blev ändå en framgång. Hela 35 svenska observatörer stod redo på 22 olika platser utmed zonen.

Bäst väder hade Ove Rosvall på Gotland som dock inte såg någon ockultation. Bäst tur hade Bengt Rutersten söder om Stockholm som genom höga moln filmade en partiell ockultation med en webbkamera. Några få ytterligare observatörer hade verklig otur med vädret just vid ockultationstidpunkten, medan övriga bara såg mörka skyar. Många goda erfarenheter drogs av detta spännande samarbete, dels nationellt via SAAF, dels mellan föreningar lokalt i Skåne, och många är nu redo för nästa tillfälle.

Internationellt har 47 positiva rapporter inkommit huvudsakligen från Tyskland, Belgien och Holland. Analys av materialet inom EAON indikerar en ungefärligen rund asteroid med en storlek av 47x44 km.

Datanalys från euraster.net...

Information om ockultationen för allmänheten...

Information om ockultationenför amatörastronomer...
100425

Välkommen till stjärnträffen Astronomi Syd 2010! Karlskrona Astronomiförening i samarbete med SAAF anordnar en ny träff i Blekinge skärgård den 14 till 16 maj. Mingel, föredrag och observationer står på programmet.

Läs mer om Astronomi Syd 2010...
100306

På 20-årsjubilerande stjärnträffen Värmland Star Party den 6 mars belönades Mats Yderstig av SAAF med det nyinstiftade Stora amatörastronomiska priset. Mats är en av initiativtagarna till VSP och uppmärksammas för sitt ideella engagemang i träffen, sin astronomiska fotokonst och för sitt nya observatorium. Det senare skall inrymma landets största amatörägda teleskop och är redan en inspiration för många.

VSP samlade i år över 100 deltagare och slog nytt besöksrekord; senast det hände var faktiskt förra året. Träffen är mycket populär. I år bjöds på musikunderhållning av Arvika slagverksensemble med texter av Jan Sandström, en av arrangörerna, under titeln "Kosmiska klangvärldar". Föredrog gjorde författaren Johan Kärnfeldt och en mängd amatörastronomer. Klart och kallt väder bjöds det under båda nätterna.

På SAAFs årsmöte på lördagen invaldes bland annat en ny styrelse.

SAAFs Stora Amatörastronomiska Pris 2010

Mats Yderstig (tv) får det Stora amatörastronomiska priset av SAAFs vice ordförande Jan Persson
090901
Astronomidagarna på Hven 2009 gick av stapeln den sista helgen i augusti. 170 amatörer samlades för att under dagarna tre uppleva astronomi och observera från Tycho Brahes Uranienborg 400 år efter den världsberömde ikonen.

En svensk-dansk astronomiträff med Tycho Brahe i huvudrollen, samtida med årets huvudperson Galileo Galilei, kändes som ett måste när Astronomiåret närmade sig. Med gemensamma krafter tog Svensk AmatörAstronomisk Förening och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe sig an denna utmaning i samarbete med flera föreningar i bägge länder. Denna samarrangerade träff lyckades över förväntan och många besökare önskade sig en repris i en inte alltför avlägsen framtid.

Läs mer på sidan för amatörastronomi, under fliken astronomiträffar...
080417
Saaf.se uppdateras och får en ny mer Telscopium-liknande look.


080325
Gregor fortsätter sitt idoga arbete med supernovajakt. Den 25/3 2008 belönades han med sin 6:e upptäckt. SN2008bl är en typ II supernova av 16:e magnituden i galaxen UGC 9317, 200 miljoner ljusår bort. Se http://www.moonbase.be/html/index.htm och http://www.supernovae.net/snimages/


071025
Michael Sternald tar över som webbredaktör efter Johannes Stolt.


071005-07
Denna helg samlades ett trettiotal amatörer i Uppsala för att snacka astronomisk fotografering av allehanda slag. Det mulna vädret till trots var stämningen på topp och många åkte hem med nyvunna kontakter och erfarenheter. Träffen var ett samarrangemang mellan Uppsala AmatörAstronomer och SAAF.

Läs mer om fototräffen


070719
Sagittarius 2007
Den 19 till 22 juli arrangerades stjärnträffen Sagittarius på Öland. Ett 20-tal personer deltog. Mer information finns på sidan Sagittarius 2007.


070309
VSP 2007
Värmland Star Party arrangeras i Lysvik och SAAFs årsmöte hålls den 10/3. Det andra Margareta Westlundpriset utdelades till Gregor Duszanowicz för hans upptäckt av supernovan 2006iv.


051218
SAAF:s webbsida får ett nytt färgtema.
En specialutgåva av Telescopium har skickats ut till SAAF:s medlemmar. Specialutgåvan samt nummer 4 av Telescopium använder sig av SAAF:s nya profil.


050822

SAAF får ett nytt galleri.


050117

"Resurser" har tagits bort från hemsidan. Innehållet har flyttats till andra sidor, "SAAF" & "Amatörastronomi" etc.


050521-050522
SAAF och UAA (Uppsala AmatörAstronomer) håller "Astrokongress" i Uppsala. Mer information finns på Astrokongressidan


041009-041010
Planeringsmöte om SAAF hålls i Uppsala. Diskussioner förs om SAAF:s framtid, vad som skall göras och satsas på etc.


030525
Johannes Stolt tar över som hemsideredaktör efter Johan Warell. Johan fortsätter att jobba med hemsidan som hjälpredaktör.


030209
Vid årsmötet i Lysvik utsågs Johan Warell till ny ordförande i föreningen..
Nu finns en recensionssida med recensioner från tidskriften.


021218
SAAF önskar sina medlemmar och internetbesökare en riktigt God Jul med en ny version av hemsidan, komponerad av Johannes Stolt. Kommentarer till den nya hemsidan tas emot av Johannes Stolt.


020925
Nu går det att söka bland all den information som finns på SAAF:s websidor. För att göra en sökning, gå till "Huvudsidan"!


020113
En ny websida med adresser till amatörastronomer i Sverige organiseras av SAAF:s nya hjälpredaktör Johannes Stolt. Anmäl din egen adress här!


011030
Variabelsektionen får nu en sektionsledare efter Karl-Gustav Andersson och Margareta Westlund som har fungerat som kontaktpersoner. Hans-Göran Lindberg leder nu sektionens verksamhet. Titta in på SAAF:s variabelsida och välkommen som medlem!


010112
Optiksektionen blir Teleskopsektionen med Nils Olof Carlin som ny sektionsledare efter Sven Rehnlund.


010111
SAAF:s och GAK:s telefonsvarare är åter igång!


000830
Information om svenska lokalföreningars aktiviteter
finner du i SAAF:s kalendarium.


000810
Dryfta astronomiska observationer, frågor och meddelanden
SAAF:s diskussionsgrupp för svensk amatörastronomi.


000315
SAAF:s hemsida har nu betydligt större utrymme än tidigare, eftersom den har flyttats till en annan hårddisk. Detta gör det möjligt att ordna ett ordentligt galleri, dit SAAF:s medlemmar kan skicka sina astronomiska bilder och observationer. Besök galleriet och läs hur du bidrar med dina bilder!


000225
Ny sida på SAAF:s webplats: Observationer av asteroidockultationer.


000206
Nya sidor på SAAF:s webplats är Kometutsikterna för år 2000 och SAAF:s guide till teleskop och observationer för amatörastronomen. Nytt är även en rymdfartssida. Solsystemssektionens sida för asteroidockultationer har uppdaterats.


991223
ÅRETS JULKLAPP!

SAAF:s hemsida är nu enklare än någonsin att nå!
Hemsideredaktören önskar härmed alla SAAF:s medlemmar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


991124
Ett on-line rapporteringsformulär för variabelobservationer har adderats till SAAF:s variabelsida. Observatörer som vill presentera sina observationer på SAAF:s hemsida bör utnyttja detta formulär för att försäkra sig om att observationerna utan dröjsmål publiceras, samt för att minimera det administrativa arbetet för hemsideredaktören (som normalt endast med dröjsmål manuellt kan lägga upp epost-observationer i SAAF/V:s observationsarkiv).

Målet är att samtlig observationsrapportering och presentation skall ske på liknande sätt utan hemsideredaktörens inblandning.


991101
37 nya länkar adderade på SAAF:s länksida. Meddela dina bästa astronomilänkar till hemsideredaktören!


991015
Förstasidebilderna som publiceras på SAAF:s hemsida samlas nu i ett växande galleri. De publicerade bilderna är alla ett resultat av svenska amatörastronomers verksamhet. Du som är SAAF-medlem är välkommen att skicka in dina bästa bilder och observationer till hemsideredaktören, så kanske de får pryda hemsidans förstasida!


990922
Margareta Westlunds observation av DO Dra har publicerats på IAUC 7260.
Mera på SAAF:s observationssida.


990913
En eller flera ytterligare hjälpredaktörer för SAAF:s Hemsida behövs. SAAF söker dig som är medlem, road av att programmera html, vill utveckla dina astronomiska kontakter och villig att avsätta några timmar varje månad för att kontinuerligt utveckla SAAF:s sidor på nätet. Hör av dig till hemsideredaktören.


990710
SAAF:s hemsida får ett nytt ansikte. Vi välkomnar samtidigt hemsidans hjälpredaktör Anders Nyholm.