Margareta Westlundpriset

För att hedra minnet av en av landets mesta aktiva observatörer (se Telescopium nr 3, 2003) har SAAF inrättat ett specialpris är kronan på verket för den verkligt observationsintresserade amatören: Margareta Westlundpriset.

Margareta Westlund var en amatörastronom i ordets rätta bemärkelse. Hon var en mycket engagerad och tongivande medlem i SAAF, en utmärkt observatör såväl som skribent och popularisator. Hon delade frikostigt med sig av sina kunskaper genom att bland annat leda Variabelsektionens verksamhet under många år. En av hennes passioner var totala solförmörkelser, och många kände henne från dessa resor. Till slut fick hon också uppleva en total solförmörkelse i miniatyr med en positiv observation av en asteroidockultation (111 Ate år 2000), något som lyckades vid 20:e försöket.

Margareta Westlundpriset

Margareta Westlund med sitt teleskop, 1960-talet


Margareta Westlundpriset tilldelas en svensk amatörastronom för betydande bidrag till den observationella astronomin. Detta kan till exempel vara en upptäckt eller en studie av ett astronomiskt objekt som en jordbanekorsande asteroid, komet, nova eller supernova.


Prisutdelning 2018


Timo Karhula

Timo Karhula med diplomet för Margareta Westlundpriset.

Den 8 september 2018 tilldelades Timo Karhula Margareta Westlundpriset. Prisutdelningen skedde under stjärnträffen ”Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad. Läs mer.Prisutdelning 2013


Thomas Karlsson

Thomas Karlsson tar emot priset på VSP 2013.

2013 uppmärksammades ännu en variabelobservatör för insatser inom den observationella astronomin. På Värmland Star party i Lysvik den 9 mars fick Thomas Karlsson, Varberg, priset "för fotometriska observationer av epsilon Aurigae under förmörkelsen 2009-2011, för utvecklingen av den svenska variabeldatabasen SVO och för analyser av Miravariablers periodicitet".

Studien av förmörkelsevariabeln epsilon Aurigae utgör en internationellt enastående prestation och funktionaliteten i SVO är i många avseenden bättre än motsvarigheten i den internationella organisationen AAVSO.Prisutdelning 2007


Gregor Duszanowicz

Gregor Duszanowicz vid sitt teleskop.

Redan 2007 delades priset ut igen. Det gick då till Gregor Duszanowicz för upptäckten av supernovan SN2006iv i galaxen UGC 6774 i stjärnbilden Stora björnen. Observationerna utfördes den 22 september 2006 med en 32 cm reflektor och en CCD-kamera vid observatoriet i Åkersberga. Sedan dess har Gregor upptäckt ett stort antal ytterligare supernovor.Prisutdelning 2006


Hans-Göran Lindberg

Hans-Göran Lindberg studerar solen.

Priset delades ut för första gången 2006 till Hans-Göran Lindberg. Han fick det för upptäckten av dvärgnovan 1955+22C VAR VUL 05 i stjärnbilden Räven. Observationerna utfördes den 18 augusti 2005 med en 25 cm reflektor och en CCD-kamera vid observatoriet i Kärrbo, Skultuna. Denna dvärgnova uppträdde precis i närheten av den välkända Hantelnebulosa, M27.


SAAF delar också ut det Amatörastronomiska priset.