Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/14

FYRA NYANSER AV GRÅTT

Så var det då över oss, novembermörkret. Sällan har vi väl upplevt en så mulen, fuktig och gråtrist höst, i alla fall de av os som bör i södra halvan av landet. Men vädret till trots har det ändå varit en spännande astronomihöst!

Bilderna på Astronet har visat att norrskenen har flammat där det varit klart, och vi har skådat en sällsamt stor solfläck. Kometen C/2013 A1 (Siding Spring) passerade i oktober rekordnära planeten Mars och observerades av inte mindre än sex rymdsonder på plats. Och med Rosettas ankomst till och landning på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko står vi inför en revolution i vår förståelse av kometerna.

SAAF:s årsmöte hölls i år på Träff under stjärnorna, alltså för första gången på mycket länge utanför Värmland Star Party i Lysvik. Det årliga Amatörastronomiska priset presnterades då till Mariestadsföreningen, vilket du kan läsa mer om i notiserna. Kommande årsmöten planerar vi att fortsättningsvis arrangera på olika stjärnträffar runtom i landet.

I detta nummer av Telescopium kan vi bland annat läsa om Uppsalaamatörernas observatorium och om de spännande aktiviteterna i SAAF:s sektioner. Vi har också den stora glädjen att meddela att Djuprymdssektionen återuppstår vid årsskiftet, under Mikael Anderlunds ledning.

Med följer också den traditionella grafiska himmelskalndern, en liten julklapp som vi hoppas ska bjuda på mycket astronominöje! Slutligen kan vi avslöja att en ny upplaga av NATT, nybörjarguiden för den astronomiintresserade, kommer att se dagens ljus nästa år tack vare ett samarbete med AstroSweden.

Med de varmaste önskningar om en God Jul och ett Gott Nytt Astronomiår!

Redaktionen