Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/09

ALLT GOTT

Vintern är snart här, och med den förhoppningsvis snövita högtrycksdagar och fler stjärn-klara nätter än under senhösten. Som vanligt finns det mycket spännande att spana in på himlen, och jag skulle vilja tipsa om planeten Mars som står närmast i januari, och de spännande variabla stjärnorna Epsilon Aurigae och R Coronae Borealis. Den senare, en ”omvänd nova”, berättar Chris Allen om i detta nummer och är nu så historiskt svag att ett ordentligt teleskop krävs för att se den. Den förra ses lätt för blotta ögat och har när du läser detta möjligen nått sin lägsta ljusstyrka under sin årslånga förmörkelsefas. Dina observationer kan vara värdefulla för att förstå dess sanna natur. Var du finner stjärnan kan du läsa om på stjärnhimmelskartan på mittuppslaget.

Astronomiåret närmar sig sitt slut men det betyder inte att vår gemensamma strävan att inspirera allmänheten upphör. Inom SAAF har vi producerat astronomihäftet ”NATT” (som finns att ladda ner via föreningens webbsida saaf.se), och i samarbete med andra föreningar arrangerat ”Astronomidagarna på Hven 2009”. Jag hoppas många av er fann glädje av dessa satsningar. Ni är säkert många som har hållit visningar av stjärnhimlen under året – glöm inte att rapportera in era besökare via den nationella webbsidan (astronomi2009.se) så vi får veta hur många besökare vi lockade till teleskopen!

På byggfronten händer det också mycket inom amatörastronomin. Inte mindre än fyra större nya teleskop och observatorier närmar sig färdigställande, och andra betydande projekt är på gång. Om det stora 76 cm-teleskopet får vi veta mer under 20-årsjubilerande Värmland Star Party den 5-7 mars, där även SAAFs årsmöte hålls. I Västerås och Uppsala ser ”nygamla” 61 och 41 cm teleskop nytt ljus, och på en bergstopp i Gäddede byggs Sveriges högst belägna observatorium.

Med detta vill jag önska ett gott slut på det gamla, och gott nytt astronomiår 2010!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF