Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/08

När du läser detta är kanske redan det stora Året inne. Det internationella Astronomiåret 2009 innebär en fantastisk möjlighet att föra ut kunskapen om och vårt intresse för astronomin till våra medmänniskor. Den kanske viktigaste uppgiften för oss amatörastronomer är att gå ut på gatan och visa stjärnhimlen för förbipasserande och samtidigt slå ett slag för naturvetenskap och teknik.

Har du inte prövat på trottoarastronomi någon gång, så gör det under astronomiåret! Visa himlen i ditt teleskop eller varför inte bara de tydligaste stjärnbilderna. Du kommer märka ett stort intresse och tacksamhet, och du blir själv inspirerad. Roligast är förstås att göra det tillsammans med dina klubbkompisar. Och när du står där, glöm inte att räkna dem som tittar i teleskopet. På Astronomi2009.se samlas visningsstatistik från landets alla hörn. Kommer vi tillsammans upp till målet 100000 ögon?

Astronomiåret skall naturligtvis vara något extra för oss inbitna också. Varför inte be en proffsastronom att hålla ett föredrag på din ort, bjud in allmänheten och lokalmedia för att få ordentlig gratisreklam! Föredragshållare kommer att listas på astronomi2009.se för att göra det enkelt för dig.

Det kommer inte saknas möjligheter att träffa likasinnade under året heller. Som vanligt går Värmland Star Party av stapeln i februari. Augusti månad blir något av en social höjdpunkt: observationsträffen Sagittarius på Öland, den klassiska Träff under stjärnorna i Mariestad, och den unika Venträffen. Den senare arrangeras av SAAF och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe i samarbete med sydsvenska och danska föreningar och bjuder på ett rikt innehåll på Tycho Brahes ö, bland annat praktiska workshops om amatörastronomi.

Lägligt inför detta år har Sveriges kanske mest erfarne visuella observatör Timo Karhula startat en blogg om sina astronomiaktiviteter på SAAFs webbsida. Läs den, tipsas om vad du kan studera på himlen, och utveckla dig själv!

Som sagt, bidra så gott du kan för att sprida astronomiintresset under et kommande året. Det vinner vi alla på. Och roa dig själv! Alla aktiviteter runtom i landet finner du i kalendarierna på SAAFs webbsida saaf.se och på astronomi2009.se.

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF