Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 3/10

FÖRÄNDRINGENS VINDAR?

Så kan vi då se ännu en sommar i backspegeln. I år kan vi konstatera att det för en del blev lite mer astronomiserande än vanligt. Jag hoppas att de som märkte detta inte tappade orken utan fortsätter med oförminskad intensitet under höstens mörka nätter. I så fall kan det amatörastronomiska observerandet i Sverige vara på väg mot en pånyttfödelse.

Jag tänker förstås på asteroiden Romas ockultation av delta Ophiuchi den 8 juli, som engagerade ovanligt många. Jag kommer inte ihåg när det senast begav sig att närmare fyrtio personer hängav sig åt ett gemensamt observationsprojekt senast. Har det hänt i svensk amatörastronomisk historia över huvud taget?

Även om det blev mulet för de flesta denna magiska natt så föregicks de korta sekunderna i Romas skugga av veckor av febril verksamhet. Det testades, skruvades, planerades och diskuterades tekniker land och rike runt för att observationsresultatet skulle bli användbart. Jag själv, som spenderade sammanlagt flera dagar på förberedelser till höger och vänster, hade lite av en solförmörkelsekänsla minuterna innan ockultationen. Det roligaste var att veta att många andra hade samma förväntningar och förberedde sig för en gemensam sak.

I detta nummer av Telescopium kan ni läsa om resultatet av Romaprojektet. Dessutom presenterar vi en ny utmaning, nämligen att följa kometen 103P/Hartley 2 under hösten och vintern. Den gör sin bästa apparition sedan upptäckten för tjugofem år sedan och pryder oktoberhimlen som en diffus gasboll för blotta ögat.

Ut och observera!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF