Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 1/11

30 ÅR I SVENSK AMATÖRASTRONOMI!

Du håller nu första numret av den trettionde årgången av SAAF:s tidskrift i din hand. År 1982 bildades SAAF när föregångaren Scandinavian Union of Amateur Astronomers splittrades. Under tio år hade då hade föreningarna i Sverige, Danmark, Norge och Finland gjort gemensam sak i sin amatörastronomiska utforskning av stjärnhimlen. SUAA gav ut tidskriften Scanam, den första för amatörastronomer i landet, som många har varma minnen av. Ur askan föddes Svensk AmatörAstronomisk Förening och tidningen Astro, Telescopiums föregångare, började ges ut.

Mycket har hänt sedan dess. Då var enkla Celestronteleskop och Unitronrefraktorer top-of-the-line. Det finaste man kunde ha var en Questar, ett teleskopmärke som inte finns längre. CCD-kameror och GoTo-styrning kunde man se i stjärnorna efter. Då gällde astrofotografering med hypersensibiliserad Technical Pan 2415 och manuell guidning med enkla frekvensvarierade DC-motorer. CCD-kameran hade då börjat användas i professionell astronomi, och dessa exemplar var långt sämre än de billigaste varianter vi kan köpa idag.

Inte heller fanns internet för trettio år sedan utan man kommunicerade med brev och telefon. Nya kometer som upptäcktes någonstans missade man ibland för att de hade blivit för svaga för mindre instrument innan man fick nys om dem. Sannerligen har dagens amatörastronomer helt andra möjligheter och utrustningar, och till en mycket lägre kostnad än då. Tacka globaliseringen för det!

Detta jubileum firar vi med att lansera SAAF:s sida på Facebook. Vi hoppas att detta blir en ny spännande mötesplats för landets alla amatörastronomer. Gå in på facebook.com och sök på ”Svensk AmatörAstronomisk Förening”.

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF