// SAAF - Himmelskalender
Himmelskalender

I himmelskalendern för perioden juli-september 2016 tittar vi närmare på följande händelser:

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.Stjärnhimlen under sensommaren och hösten

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi den så kallade Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten. Nära horisonten hittar vi planeterna Mars och Saturnus. Mars är nu extra ljusstark eftersom den vefinner sig ovanligt nära. I öster ser man höststjärnbilderna med Pegasuskvadraten i spetsen och de ersätter Sommartriangeln i meridianen (rakt i söder) senare under natten. Detta sker allt tidigare och framåt september ligger Pegasus i meridianen vid midnatt. Nedanför Pegasus i Vattumannen finns Neptunus. Efter Pegasus, i Fiskarna, följer Uranus.

Större bild

Åter till toppenPlanetskivorna juli-september 2018

Ett smakprov på planeternas skivor juli-september 2018.

Större bild på synligheten under natten


Planeternas, månens och många andra himlakroppars synlighet under året kan du lätt läsa av på SAAF:s färggranna grafiska himmelskalender! Denna ovärderliga himmelsguide går att förvärva via SAAF-butiken.

Åter till toppenMerkurius för morgontidiga i augusti-september

Merkurius visar sig på morgonhimlen vid månadsskiftet augusti-september. Tidiga vanor gäller, omkring kl 5.

Större bild

Åter till toppenMars opposition 2018

2018 är ett oppositionsår för Mars men olyckligtvis befinner sig planeten samtidigt i den sydligaste delen av ekliptikan. Inte bra för oss men kanske vi kan trösta oss med att Mars också är nära sitt perihelium, slltså närmast solen och därmed också närmast jorden (då jordens bana är nästan cirkelrund). Mars skenbara storlek är nära nog maximal, 24 bågsekunder, och det kan kompensera något för dess låga höjd. Bara Jupiter är större vid den här tidpunkten.

Större bild

Åter till toppenMars opposition 2018 forts.

Bilden visar var i Mars bana som årets opposition sker, när Mars är nära perihelium. Nästa synlighetsperiod år 2020 blir nordligare och trevligare för oss, och då blir den bara något lite mindre.

Större bild

Åter till toppenMars och Saturnus i söder

När kvällarna mörknar i augusti och stjärnorna framträder kan vi se både Saturnus och Mars lågt i söder. Ingen av dem når särskilt högt över horisonten eftersom de befinner sig i ekliptikans sydligaste utposter. Under augusti och september hittar vi Saturnus mitt bland Skyttens djuprymdsobjekt, Mars i Stenbocken. Mitt emellan dem finns den svaga dvärgplaneten Pluto som inte återges här. Nära Saturnus ligger asteroiden Vesta.

Större bild

Åter till toppenHöstkometen 21P/Giacobini-Zinner

Kometen 21P/Giacobini-Zinner passerar nära solen vart 6:e till 7:e år och nu i september har den en passage som passar oss på norra halvklotet bra. Den kan bli så ljus som magnitud 6 eller 7 i september om allt går väl, vilket är ovanligt ljust för denna komet. Graf för kometens ungefärliga bana kan räcka som guide för att hitta den om den blir så ljus som prognosen säger. Giacobini-Zinner är för övrigt känd för att vara moderkomet till meteorsvärmen Draconiderna som man kan se i oktober.

Större bild

Åter till toppenPartiell solförmörkelse för nordliga trakter

På förmiddagen den 11 augusti är det dags för en solförmörkelse, men den blir knappast imponerande. Ingen plats på jorden kommer att få se den som total eftersom månskuggan till stor del sveper ovanför nordpolen. Månen kommer att täcka solskivan som mest i landets nordligaste del med 28 %. Sydgränsen för att se förmörkelsen passerar någonstans genom nordligaste Götaland.

Större bild

Åter till toppenTotal månförmörkelse i augusti

Den 27 juli, samma natt som Mars har sin opposition, bjuds vi på en månförmörkelse. Vi får dock bara se den senare halvan men på bästa kvällstid. Vid solnedgången går månen upp under pågående totalitet eller när totaliteten just börjar. Den kommer att vara svår att se först eftersom det är så ljust men efterhand framträder den förmörkade månen. Vid kl 23.14 börjar utträdet ur jordens kärnskugga och då kan vi se planeten Mars nedanför om man är i södra Sverige. Kärnskuggan lämnar månen strax efter midnatt.

Större bild

Åter till toppenMånfria Perseider

2018 års Perseider har enligt Internationella Meteororganisationen (IMO) sitt maximum natten mellan 12 och 13 augusti. Perseiderna är tillförlitliga och kan ge över 100 meteorer i timmen, men väntas inte bjuda på några överraskningar i år. Däremot blir det månfria observationer att se fram emot!

Större bild

Fler händelser på himlen

Besök hemsidan för Norrköpings astronomiska klubb för mer information om vad som händer på himlen.

Åter till toppen