// SAAF - Himmelskalender
Himmelskalender

I himmelskalendern för perioden januari-mars 2018 tittar vi närmare på följande händelser:

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.Stjärnhimlen under vintern 2018

Större bild

Åter till toppenPlanetskivorna januari-mars 2018

Större bild

Åter till toppenJupiter och Mars i konjunktion

Tidigt på året, den 7 januari, sker en konjunktion mellan Jupiter och Mars på morgonhimlen. Jupiter befinner sig i Vågen och Mars passerar förbi bara 0,2 grader söder om Jupiter. Jupiter är den klart ljusaste av de två.

Större bild

Åter till toppenEn total månförmörkelse avslutas

En total månförmörkelse sker den 31 januari men tyvärr kan vi inte se den från Sydsveriges horisont. Månen har precis lämnat jordens kärnskugga när vi ser den gå upp. Man kan antyda dem bara något mörkare halvskuggan vid uppgången. En knapp timme senare har månen även lämnat jordskuggan helt. Om man befinner sig i landets nordligaste del går månen upp tidigare och då kan man även se den mörka kärnskuggsfasen.

Större bild

Åter till toppenMånen ockulterar Regulus för sista gången

Missade man förra tillfället, den 8 december, så kan man åter se månen passera framför stjärnan Regulus den 1 februari. Månen ockulterar Regulus strax efter uppgången i öster tidigt på kvällen. Detta är sista chansen på många år. Nästa gång det sker i mörker är 2026.

Större bild

Åter till toppenMånen ockulterar Aldebaran för sista gången

Månens ockultationer av Oxens huvudstjärna Aldebaran har varit en följetong de senaste åren men under 2018 tar det slut. En sista chans i södra Sverige ges på kvällen den 23 februari. Den 22 mars kan man möjligen skymta början på en ockultation mitt i natten, innan Aldebaran går ner. Vill man se den i sin helhet får man emellertid resa till Norrland. Men sedan är det definitivt slut - inga fler ockultationer kan ses de följande 15 åren.

Större bild

Åter till toppenMerkurius och Venus på marshimlen

Merkurius och Venus är kvällsplaneter under vårer. I mars är Venus på väg upp på kvällshimlen samtidigt som Merkurius gör en av sina östliga elongationer. Tiden kring vårdagjämningen är den bästa att se den innersta planeten.

Större bild

Åter till toppenAsteroiden (8) Flora i Tvillingarna

Under perioden januari-mars når asteroiden (1) Ceres opposition i Kräftans stjärnbild. Den är alltid relativt ljus. En asteroid som inte ljus lika ofta är 8() Flora, som nu befinner sig i Tvillingarnas rektangel. Det är några år mellan dessa ljusa tillfällen. Nu vid årsskiftet är 8 Flora som ljusast, närmare magnitud 8.

Större bild

Åter till toppen