// SAAF - Himmelskalender
Himmelskalender

I himmelskalendern för perioden oktober-december 2018 tittar vi närmare på följande händelser:

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.Stjärnhimlen under hösten och vintern

Under hösten och tidiga vintern dröjer sig fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan går den ner under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring, Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Bland höststjärnbilderna hittas planeterna Uranus och Neptunus. Rakt uppåt i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Men vi kan även se vinterstjärnbilderna gå upp vid östra horisonten. Orion går upp allt tidigare på kvällen och mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt.

Större bild

Åter till toppenMorgonhimlen i december

I november kommer den ljusstarka planeten Venus upp på morgonen och kommer att dominera morgonhimlen i december. Men även Merkurius har en västlig elongation som är väl synlig veckorna före jul. Planeten Jupiter är också på väg ut ur solljuset men förmodligen får man vänta till årets allra sista dagar för att se den.

Större bild på synligheten under natten

Åter till toppenVenus som ljusast

Venus har i december en västlig elongation som inte går att missa på morgonen. Venus har passerat mellan jorden och solen och ses med nattsidan vänd mot mot oss vilket innebär att den visar en fin tunn skära. Som ljusast blir Venus den 2 december och vi ser då en stor lättobserverad Venusskära. Den har för övrigt samma fas som månen har just då. Venus och månen är bara några grader från varandra två morgnar senare.

Större bild

Åter till toppenMars på kvällen

2018 är ett oppositionsår för Mars, men den var som närmast och ljusast i somras. Mars blir snabbt mer ljussvag men som kompensation så blir den allt lättare att observera. Mars kommer att göra oss sällskap i söder efter solnedgången hela hösten och ända in i nästa år. Samtidigt kommer den stå allt högre på himlen.

Större bild

Åter till toppenMånfria Geminidmeteorer

En av årets mest tillförlitliga meteorsvärmar är Geminiderna som uppträder vid Luciatid. Natten 13-14 december infaller maximum och i år är det i stort sett månfritt. Halvmånen går ner i sydväst under kvällen. Upp till 100 meteorer i timmen kan observeras på en mörk himmel.

Större bild

Åter till toppenKometen 46P/Wirtanen

Den periodiska 46P/ Wirtanen kan bli årets komet. Vart femte år gör den ett varv runt solen men det är sällan som den blir lätt synlig. Den här gången är ett undantag - omkring den 15 december passerar den nära jorden, bara 30 månavstånd bort från oss. Få kometer kometer så nära jorden. Nästan samtidigt har den sitt perihelium vilket innebär att den är närmast solen. Detta betyder att det kan bli en relativt ljusstark komet, men hur ljus vet vi inte. Magnituden kan nå 3-7, kanske ljusare än så, och diametern kan bli större än fullmånen. Wirtanen blir lätt åtkomlig på bästa kvällstid under december och kring den 15:e befinner den sig nära Plejaderna. Vi hoppas att den blir ljus och att vädret blir bra!

Större bild

Åter till toppen

Fler händelser på himlen

Besök hemsidan för Norrköpings astronomiska klubb för mer information om vad som händer på himlen.

Åter till toppen