SAAF-butiken

SAAF-butiken

Önskar du förnya ditt medlemskap och erhålla fyra nummer av Telescopium/Fokus direkt hem i brevlådan? Eller behöver du ytterligare exemplar av Fokus till dig själv eller till observationskursen i klubben?

Betala enkelt med kontokort eller via Paypal. Du kan också göra din beställning via SAAF:s plusgiro 904 56-5 eller bankgiro 386-5300. Ange då beställningsnummer (se respektive produkt), antal exemplar samt ditt namn och postadress.

Alla priser anges per styck inklusive frakt till svensk postadress om inget annat anges.

För ytterligare information kontakta SAAF:s kassör.


Visa innehållet i kundvagnen
Medlemskap i SAAF

Medlemskap 1 år (250 kr)

Medlemskap 2 år (430 kr)

Medlemskap 3 år (630 kr)

Medlemskap ungdom (t.o.m. 18 år) 1 år (110 kr)

Medlemskap ungdom (t.o.m. 18 år) 2 år (200 kr)

Medlemskap ungdom (t.o.m. 18 år) 3 år (300 kr)

Medlemskap Europa och världen 1 år (360 kr)

Mer information om medlemskapet
Telescopium

Telescopium

Beställ redan utgivna nummer av Telescopium. Betala via plusgiro eller bankgiro (se ovan). Vänligen kontrollera först tillgänglighet (ange nummer och utgivningsår) med SAAF:s kassör (kassor [at] saaf.se).

Telescopium, A4-format, 24-28 sidor (best. nr: TEL_NR_ÅR): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Årskalendern för 2019

Årskalender 2019

Har du svårt att veta vad du ska observera i kväll? SAAF:s årskalender visar tidpunkterna för solens, månens, planeternas, ljusa kometers upp- och nedgångar och mycket mer. Håll koll på meteorsvärmar, månens ockultationer av ljusa stjärnor och årets förmörkelser! Gäller för svensk horisont, exakt för latituden 60 N. Denna färgranna, tillförlitliga och vackra grafiska kalender pryder sin plats i varje astronoms hem.

Årskalendern är tryckt i PLANSCHFORMAT (A2) för att få riktigt bra läsbarhet. Sätt upp den på väggen därhemma - vi är säkra på att den blir en samtalsöppnare och en plats du ständigt dras till!

Årskalender 2019, A2-format, fullfärg (best. nr: ÅK2019): 60 kr (medlemmar 30 kr)

Årskalender 2019
NATT - Kom igång med astronomi

NATT

Natt är en snabbkurs i att lära känna himlen och att komma igång med astronomin - perfekt för dig som har ett spirande astronomiintresse och vill veta mera!

Lär dig om stjärnor, galaxer, planeter och om hur du observerar dem. Lär dig om himlens utseende under året och vilka objekt som är lämpliga för mindre teleskop. Hur väljer jag mitt första teleskop och vilka olika typer finns det? Hur får jag kontakt med andra amatörastronomer? Detta och mycket mer finns att läsa i denna helt uppdaterade och utökade version av Natt, helt anpassad för svensk amatörastronomi.

Utgivningen av Natt sker i samarbete med AstroSweden. Den första upplagan av Natt producerades under Astronomiåret 2009 och spreds till allmänheten i 20 000 exemplar via bland annat föreningar, vetenskapscentra och astronomiska institutioner.

Natt, A5-format, 32 sidor (best. nr: NATT): 60 kr (medlemmar 30 kr)

NATT - Kom igång med astronomiFokus 12: Att observera månen

Fokus 12

I Fokus 12 leder Johan Kärnfelt dig genom månens landskap och visar vad som finns att upptäcka. Månen är den enda himlakropp bortom jorden där vi kan studera de geologiska formationerna med amatörteleskop och jämföra dem med jordens, och den enda kropp som visar skuggor på ytan. Att närma sig månens enorma detaljrikedom kan kännas övermäktigt, men en observationslista som Lunar 100 kan stegvis hjälpa dig att bli bekant med kratrar, bergskedjor, strålar, lavafronter, domer, strålar och andra fascinerande geologiska fenomen. Detta är en handledning både för nybörjaren och för den som vill hitta nya utmaningar. Författare: Johan Kärnfelt.

Fokus 12 (Telescopium 3/2018), A5-format, 48 sidor (best. nr: FOKUS12): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 12: Att observera månenFokus 11: Att börja med praktisk amatörastronomi

Fokus 11

I Fokus nummer 11 får du tips om hur du börjar med amatörastronomiska intresse. Läs om vad du ska tänka på när du väljer ditt första teleskop eller kikare, vilken övrig utrustning som är lämplig vid observationerna, hur du sköter ditt teleskop, hur du observerar och mycket mer. Allt berättas från grunden utan att förutsätta några förkunskaper. Perfekt för nybörjaren! Författare: Johan Warell och Torbjörn Holmqvist.

Fokus nr 11 (Telescopium 1/2018), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS11): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 11: Att börja med praktisk amatörastronomiFokus 10: Att fotografera planeterna

Fokus 10

Många amatörastronomer har testat att fotografera planeterna, och de allra duktigaste tar bilder som kvalitetsmässigt står i paritet med proffsens. En otrolig teknisk och mjukvarumässig utveckling har skett inom området de senaste tio åren och i dag kan vem som helst ta fantastiska planetbilder. I denna guide får du lära dig hur du gör! Författare: Johan Warell.

Fokus nr 10 (Telescopium 1/2017), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS10): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 10: Att fotografera planeternaFokus 9: Att observera Messierobjekten

Fokus 9

Den franske astronomen Charles Messiers djuprymdsobjekt utgör en klassisk utmaning och en förnöjelse för både nya och gamla amatörastronomer. I Messiers förteckning av himlens mest sevärda objekt är de flesta synliga från Sverige någon gång under året. I detta nummer of Fokus guidar Torbjörn Holmqvist läsaren till Messierobjekten med hjälp av en 9 cm refraktor. Författare: Torbjörn Holmqvist.

Fokus nr 9 (Telescopium 3/2016), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS9): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 9: Att observera MessierobjektenFokus 8: Att observera vårens stjärnhimmel

Fokus 8

Detta nummer av Fokus har dig som är ganska ny i amatörastronomin i åtanke! Kanske har du nyligen köpt ett teleskop och vill börja utforska himlen så snart som möjligt. Här visar en erfaren observatör vägen till de bästa objekten och berättar vad du kan se genom okularet. Njut av vårhimelns galaxer, klotformiga stjärnhopar och dubbelstjärnor, och ta dig dit med våra specialanpassade stjärnkartor! Författare: Anders Wettergren.

Fokus nr 8 (Telescopium 1/2016), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS8): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 8: Att observera vårens stjärnhimmelFokus 7: Att observera planeterna

Fokus 7

I Fokus 7 får du lära dig att observera planeterna visuellt med ditt teleskop. Läs om vad du kan se på var och en av planeterna och månen, hur du tecknar vad du ser, hur filter kan hjälpa dig att se fler detaljer, hur du blir en bättre planetobservatör och hur du rapporterar dina observationer. I guiden ger en av landets främsta planetobservatörer ovärderliga tips för att komma igång, oavsett om du har ett litet eller ett stort teleskop. Författare: Johan Warell.

Fokus nr 7 (Telescopium 3/2015), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS7): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 7: Att observera planeternaFokus 6: Att fotografera natthimlen

Fokus 6

I Fokus nr. 6 får du lära dig grunderna i konsten att fotografera natthimlen. Här finns nattlysande moln, norrsken, satelliter, solen, månen, stjärnbilder och en uppsjö av möjliga bildkompositioner. Läs om hur du planerar och väljer utrustning, motiv och exponeringstid. I guiden ger två framstående astrofotografer ovärderliga tips för att komma igång med utforskning av natthimlen med en kamera på stillastående stativ. Författare: Göran Strand och Peter Rosén. Läs prologen!

Fokus nr 6 (Telescopium 1/2015), A5-format, 44 sidor (best. nr: FOKUS6): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 6: Att fotografera natthimlenFokus 5: Att observera djuprymden

Fokus 5

Fokus nr. 5 tar dig med ut i den djupa interstellära och intergalaktiska rymden på jakt efter natthimlens vackraste objekt såväl som otaliga svaga och diffusa "dimfläckar". Här får du lära dig hur du får ut det mesta av ditt teleskop och dina observationer, oavsett utrustning. En av landets förnämsta djuprymdsobservatörer ger dig knepen för att se allt som går att se i stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Ta ditt observerande till nya lärorika höjder! Författare: Timo Karhula. Läs prologen!

Fokus nr 5 (Telescopium 3/2014), A5-format, 52 sidor (best. nr: FOKUS5): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 5: Att observera djuprymdenFokus 4: Att observera variabla stjärnor

Fokus 4

Fokus nr. 4 fokuserar på en klassisk gren inom amatörastronomin, nämligen visuella observationer av variabla stjärnor. Här får du lära dig varför man observerar variabler, hur observationerna går till, vilka typer av variabler som är intressanta för amatörer och hur man rapporterar sina observationsresultat. Fokus 4 är en även observationshandledning för Variabelsektionen. Författare: Gustav Holmberg. Läs prologen!

(Fokus nr. 4 är tyvärr slutsåld)
Fokus 3: Att observera stjärnhimlen

Fokus 3

I Fokus nr 3 tar Anders Wettergren läsaren med på en himmelsk resa som varar hela året. Du får lära dig hur du hittar stjärnbilderna och de ljusaste djuprymdsobjekten med blotta ögat eller fältkikare. Var ser man Hydran och hur ser den ut? Går M13 att se för blotta ögat? Denna guide är för dig som vill komma igång med astronomin eller vill fräscha upp stjärnhimmelskunskaperna! Författare: Anders Wettergren. Läs prologen!

(Fokus nr. 3 är tyvärr slutsåld)
Fokus 2: Att observera kometer

Fokus 2

Fokus nr 2 ger dig all information du behöver för att börja observera kometer. Här lär du dig var man hämtar information om kometer, hur man hittar dem, vad man ska titta efter, hur man bestämmer ljusstyrkan, rapporterar sin observation och mycket mer. Denna observationsguide för nybörjaren har tio sidor illustrationer och exempelobservationer som underlättar förståelsen. En observationsblankett för kometer med instruktioner ingår. Författare: Johan Warell. Läs prologen!

Fokus nr 2 (Telescopium 1/2013), A5-format, 56 sidor (best. nr: FOKUS2): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 2: Att observera kometer
Fokus 1: Att observera genom att teckna

Fokus 1

Fokus nr 1 ger dig all information du behöver för att börja teckna objekten på himlen. I denna guide får du lära dig metoderna för teckning vid teleskopet med blyertspenna, de observationstekniker som krävs och de hjälpmedel du behöver. Nio sidor illustrationer. En observationsblankett för teckningar av djuprymdsobjekt med instruktioner ingår. Författare: Johan Kärnfelt. Läs prologen!

Fokus nr 1 (Telescopium 3/2012), A5-format, 48 sidor (best. nr: FOKUS1): 80 kr (medlemmar 40 kr)

Fokus 1: Att observera genom att teckna